fbpx
Tangkap layar video oleh @waniehoney01 tentang seorang guru sedang mengajar anak muridnya yang OKU berjalan menggunakan tongkat.

Guru ajar murid OKU berjalan dapat pujian ramai

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA – Kesabaran seorang guru dalam mengajar muridnya yang juga orang kelainan upaya (OKU) berjalan menggunakan tongkat mendapat pujian ramai baru-baru ini.

Menerusi perkongsian video oleh seorang wanita @waniehoney01 di laman aplikasi TikTok, kelihatan seorang murid OKU sedang belajar berjalan menggunakan tongkat sambil dibantu oleh gurunya.

Berdasarkan video berdurasi 59 saat di TikTok, murid tersebut sedang belajar untuk berjalan dan melangkah longkang.

“Tunjukkan jalanku agar terang hatiku, pimpinlah tanganku, pinjamkan matamu agarku bisa merasa nikmat duniamu,” tulisnya di ruangan video berkenaan.

Susulan perkongsian itu, rata-rata pengguna media sosial telah memuji tindakan guru tersebut yang mengajar muridnya dengan penuh kesabaran dan orang ramai juga mendoakan agar urusan murid tersebut dipermudahkan.

“Sebab itulah kita kena ingat jasa seorang cikgu walau di mana pun kita berada,” kata @AzizahHassan.

“Saya tabik dan hormat cikgu itu, semoga dipermudahkan segala urusan cikgu dan urusan adik itu, jangan cepat putus asa dan jadikan kekuranganmu sebagai kekuatan,” jelas @IffatQayyumdady83.

“Semoga adik ini terang hatinya dalam pelajaran dan menjadi orang yang berguna kepada agama, keluarga, bangsa dan negara,” ujar @Mimiemy.

Sehingga kini, perkongsian video tersebut meraih lebih 423,700 tontonan dan 44,700 tanda suka di akaun TikTok miliknya – K! ONLINE.

POPULAR

BERITA BERKAITAN