fbpx

Proton Juara, dulu dihina sekarang dicari

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Proton Juara.

PETALING JAYA – Proton Juara yang dilancarkan pada 2001 ternyata mempunyai bentuk yang unik dan pelik jika dibandingkan dengan kereta pelbagai guna (MPV) yang lain.

Ketika di awal jualannya, kereta ini tidak mendapat permintaan yang banyak ditambah pula dengan harga sekitar RM50, 000 yang agak mahal ketika itu.

Juara terus merudum, sekitar 2010 kereta ini hanya dijual pada harga RM3, 000 ke RM4, 000 sahaja bagi kondisi yang baik.

Manakala bagi yang berkarat dan rosak, ianya menjadi reban ayam mahupun sebagai pelapik papan di bawah pokok jambu sahaja.

Namun, sejak kebelakangan ini, jenama ini mula menjadi sebutan ramai, mungkin kerana bentuknya yang tinggi menjadi pilihan peniaga tepi jalan.

Bukan itu sahaja, trend menjadikan van sebagai kenderaan berkempen (camper van) ketika ini membuatkan Juara menjadi pilihan ramai.

Menjengah ke beberapa portal jualan kereta, nampaknya harga MPV ini telah mencecah RM10, 000 ke RM15, 000 bagi yang berkondisi elok.

Untuk mencari model ini juga cukup sukar ketika ini, orang ramai turut berpandangan sama dan mendapati model ini semakin pupus.

“Dulu memang bukan pilihan lah Juara ni, dengan bentuk peliknya. Tapi saya agak terkejut dengan harga dan permintaan sekarang.

“Sebelum ini nak cari cukup senang, sekarang memang susah nak dapat. Orang meniaga memang suka dengan model ni,” jelas Yap Ah Chong.

“Juara ni bagus, pintu gelonsor belakang boleh dibuka kedua-dua belah. Memang menjadi pilihan bagi yang nak modi kereta ni.

“Harga pun dah start Yahudi dah sekarang, pandai dah orang-orang kita ni,” kata Wan Aziz Wan Deraman. – K! ONLINE.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI