fbpx

Saya amat berbangga wakili Harimau Malaya – Dion Cools

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
COOLS ketika pertama kali menerima jersi Harimau Malaya daripada Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin di Dubai pada Mei lalu.

PEMAIN berdarah kacukan Malaysia, Dion Cools mengesahkan dirinya masih belum cergas sepenuhnya untuk menyahut seruan Harimau Malaya dan memerlukan cuti dua minggu sempena aksi antarabangsa sebagai proses pemulihan.

Kata Cools, mewakili skuad Harimau Malaya di pentas antarabangsa sentiasa menjadi detik yang membanggakan dalam kariernya selain sangat serius untuk terus tampil menyarung jersi kebangsaan pada masa akan datang.

“Saya sangat teruja apabila dapat menyarung jersi Malaysia dan ia adalah satu kebanggaan buat saya secara peribadi. Namun, saya perlu jelaskan mengenai ketiadaan saya pada kem skuad kebangsaan kali ini.

“Secara jujur, saya masih mengalami kecederaan serius dan masih belum berada pada tahap 100 peratus. Justeru, kelab telah bersetuju untuk memberi
cuti rehat antarabangsa selama dua minggu bagi proses pemulihan.

“Justeru, keputusan itu me­nyaksikan saya tidak dapat mewakili skuad kebangsaan pada dua perlawanan antarabangsa akan datang dan saya harap penyokong bola sepak negara memahami keputusan saya,” katanya dalam satu kenyataan di Instagram rasminya semalam.

Sebagai rekod, pemain pertahanan berusia 26 tahun itu telah berada dalam senarai 24 pemain kebangsaan yang akan mengharungi aksi persahabatan menentang Jordan dan Uzbekistan di Amman, Jordan minggu ini.

Namun, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menggugurkan nama Cools selepas dilaporkan masih mengalami kecederaan dan hanya membawa 22 pemain untuk dua perlawanan persahabatan nanti.

Sebelum ini, FAM telah dikritik hebat susulan keputusan untuk menggugurkan khidmat Cools meskipun dia masih lagi diletakkan dalam bangku simpanan kelab yang diwakilinya, FC Midtjylland kelmarin.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI