fbpx

Masalah liputan telekomunikasi Kampung Payong selesai

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Empat pelajar ceria menjalani PdPR selepas liputan internet dinaik taraf di Kampung Payong, Langkap hari ini.

SETIU – Isu liputan telekomunikasi terlalu lemah di Kampung Payong, Langkap di sini yang menyukarkan 150 pelajar sekolah dan universiti di perkampungan tersebut akhirnya selesai.

Mereka kini boleh menjalani pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) dengan selesa selepas liputan telekomunikasi berkenaan dinaik taraf oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Terengganu, Ariffin Deraman berkata, perkampungan yang terletak di pedalaman Setiu itu kini telah dilengkapi dengan kemudahan jalur lebar 4G.

“Sebuah menara komunikasi telah dipasang SKMM di Kampung Payong pada bulan Julai lalu.

“Buat masa ini, liputan jalur lebar 4G itu terhad pada pengguna Celcom sebelum ia akan diperluas ke penguna syarikat-syarikat penyelia telekomunikasi lain menjelang akhir tahun ini,” katanya ketika meninjau menara telekomunikasi di Kampung Payong, Langkap di sini hari ini.

Kosmo! 4 Februari lalu melaporkan pelajar sekolah dan universiti di Kampung Payong terpaksa belajar di sebuah bangsal usang di dalam kebun kelapa sawit.

Dalam perkembangan sama, Ariffin berkata, kerajaan negeri Terengganu dengan kerjasama SKMM menyasar liputan 4G di Terengganu mencecah 96.9 peratus menjelang hujung tahun ini. – K! ONLINE

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 011-19598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI