fbpx

Ramai kecewa PKP tak tamat esok

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Jalan Tun Razak lengang dari awal pagi ekoran pelaksanaan PKP oleh kerajaan. Gambar hiasan

PETALING JAYA – Rakyat meluahkan rasa kecewa susulan kenyataan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang memaklumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 tidak akan ditamatkan esok.

Tinjauan Kosmo! di laman sosial Twitter juga mendapati perkataan ‘Monday or Tuesday’ turut menjadi sohor kini berikutan kenyataan Muhyiddin yang menjangkakan pengumuman bantuan akan diumumkan pada Isnin atau Selasa nanti.

Seorang pengguna laman sosial yang menggunakan nama @khafif_ berkata, penyambungan PKP ini membebankan rakyat terutama sekali bagi yang bergantung dengan gaji harian.

“Kesian dekat orang yang bergantung gaji harian, dapat pula yang bekerja sektor ‘non essential’. Tak boleh kerja, tak boleh rentas daerah. Gerai-gerai tepi jalan juga semakin bertambah, merisaukan,” katanya.

Seorang lagi bernama @SafwanRamadhan pula menggesa kilang-kilang ditutup segera sekiranya mahu mencapai kadar kes kurang 4,000.

“Macam mana kes nak kurang kalau kebanyakan kes dari kluster tempat kerja, kluster kilang? Susah sangat nak fikir, yang sengsara tetap rakyat juga,” katanya.

Kenyataan itu turut disokong @EzanKysran yang berpendapat, PKP pertama yang dilaksanakan tahun lalu berkesan kerana ketika itu semua kilang ditutup.

Terdahulu, Muhyiddin memaklumkan Fasa Pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN) akan diteruskan sehingga nilai ambang jangkitan harian Covid-19 kurang daripada 4,000 kes.

Beliau berkata, PKP 3.0 akan kekal sehingga ketiga-tiga indikator yang ditetapkan terhadap Fasa Pertama PPN dicapai sebelum beralih kepada Fasa Kedua PPN. – K! ONLINE.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI