fbpx

TNB kongsi tip jimat tenaga sepanjang PKP 3.0

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Pengguna boleh mengurangkan penggunaan tenaga di rumah dengan membersihkan penapis alat pendingin hawa untuk mengoptimumkan proses penyejukan.

PETALING JAYA – Tenaga Nasional Berhad (TNB) menyarankan pengguna memantau dan mengurus penggunaan elektrik di rumah bagi mengelak pembaziran tenaga terutamanya sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dilaksanakan.

Ketua Pegawai Runcit TNB, Datuk Megat Jalaluddin Megat Hassan berkata, kadar penggunaan elektrik domestik dijangka meningkat dalam tempoh tersebut kerana lebih banyak masa dihabiskan rakyat di tempat kediaman masing-masing.

“Namun pelanggan mempunyai pilihan berhubung perkara ini termasuk menutup suis peralatan apabila tidak digunakan dan mengamalkan tip cekap tenaga apabila menggunakan peralatan yang menggunakan banyak tenaga seperti alat pemanas air, penyaman udara, mesin basuh dan lampu.

“Manakala untuk lebih 1.2 juta pengguna TNB yang mempunyai meter pintar, mereka boleh memanfaatkan maklumat harian mengenai penggunaan elektrik yang tersedia di aplikasi myTNB bagi memantau penggunaan elektrik di kediaman,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata, langkah penggunaan tenaga yang cekap turut boleh diamalkan antaranya mematikan komputer selepas digunakan dan berhenti mengecas komputer riba selepas bateri dicas penuh selain menutup suis selepas penggunaan aksesori seperti pembesar suara, mesin pencetak dan pengimbas.

Pengguna juga perlu memastikan semua pintu, tingkap dan laluan udara ditutup sepenuhnya semasa menggunakan alat pendingin hawa di samping menggunakan kipas untuk membantu menyejukkan bilik supaya termostat penyaman udara boleh dilaraskan lebih tinggi antara 24 hingga 26 darjah Celsius.

Selain itu, tetapkan pemasa untuk mematikan alat pendingin hawa sebelum tidur dengan menetapkannya ditutup selepas penggunaan dan bersihkan penapis pendingin hawa kerana habuk pada penapis mengurangkan peredaran udara dan menjejaskan kecekapan peralatan tersebut.

TNB turut mengingatkan, penggunaan air panas semasa mencuci pakaian dengan muatan penuh menggunakan lebih banyak tenaga kerana ia mengambil masa untuk air dipanaskan selain pengguna dinasihati memanfaatkan cahaya semula jadi untuk mengurangkan penggunaan lampu elektrik.

Dalam pada itu, TNB berkata, masa mandian yang panjang dengan alat pemanas air turut menggunakan lebih banyak tenaga untuk memanaskan air secara berterusan.

“Apabila menggunakan ketuhar elektrik tindakan membuka dan menutup pintu ketuhar dengan kerap tidak akan mempercepatkan tempoh hidangan dimasak sebaliknya ia akan menyebabkan penggunaan elektrik yang lebih banyak untuk mengekalkan suhu ketuhar.

“Pengguna juga perlu mematikan suis dan menanggalkan plag peralatan elektrik apabila tidak digunakan kerana televisyen, kotak dekoder dan modem yang tidak dimatikan boleh meningkatkan penggunaan elektrik dalam jangka masa yang panjang,” jelasnya.

Maklumat lanjut berkaitan cara penggunaan elektrik yang berhemah boleh didapati di portal myTNB melalui www.mytnb.com.my dan pengguna boleh memantau penggunaan alat elektrik di kediaman mereka dengan melayari www.maevi.my.

Pelanggan turut boleh menghubungi TNB CareLine pada talian 1300-88-5454 bagi pertanyaan bil atau kunjungi Facebook TNB CareLine dan laman Twitter @Tenaga_Nasional. – K! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI