fbpx

K2

IBu pejabat Yahoo! yang terletak di California, Amerika Syarikat.

Terkuburnya komuniti digital Yahoo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

“Jujur saya akan merindui ruangan chat atau sembang Yahoo! Messenger (YM) kerana daripada medium itulah saya menemui jodoh bersama suami beberapa tahun lalu.

“Medium itu jugalah antara platform media sosial pertama dan terawal yang memperkenalkan saya dengan dunia maya sewaktu memasuki usia remaja.

“Emoji smiley, lovestruck, call me, hug me, blushing, clown dan surprise pasti akan saya rindui.”

Itu luahan sedih Nadia Ilani Hasbullah kepada K2 renteten keputusan konglomerat ternama Verizon, pemilik platform Yahoo! Groups memberhentikan operasinya bermula 15 Disember depan.

Yahoo! Groups merupakan laman web komuniti digital yang boleh disifatkan antara perkhidmatan utama Yahoo!.

Biarpun beberapa servis Yahoo! dikatakan masih diteruskan, namun banyak pihak mengibaratkan Yahoo! sudah terkubur disebabkan pengumuman terbaharu itu.

Jelas Nadia Ilani lagi, dia seakan-akan tidak menyangka bahawa medium internet popular seperti Yahoo! yang terkenal satu masa dahulu dan mempunyai kira-kira 200 juta akaun pengguna itu kini berdepan nasib sebegini.

MAKLUMAN mengenai penutupan Yahoo! Groups disebarkan menerusi e-mel dan disiarkan di laman webnya.

Yahoo! sebenarnya sudah bergelut untuk terus ‘hidup’ sebelum tahun 2015 lagi apabila sebuah buku berjudul Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo! diterbitkan pada tahun tersebut mendedahkan bagaimana Yahoo! berdepan kesulitan untuk terus bertahan beberapa tahun kebelakangan itu.

Pun begitu, beritahu wanita berusia 30 tahun itu, kenangan manis sewaktu awal berkenalan, bercinta sekali gus memeterai pernikahan bersama suami tercinta, Muhammad Bazli yang dikenali menerusi laman sembang YM pasti tidak akan dilupakan dan kekal terpahat selamanya.

Menyorot kembali sejarah perjalanan Yahoo!, ia mula ditubuhkan pada tahun 1994 oleh dua orang pelajar Stanford University, Amerika Syarikat iaitu David Filo dan Jerry Yang.

Ceritanya, kedua-dua mereka memulakan Yahoo! disebabkan minat mereka terhadap internet dan langsung tidak pernah menyangka ia menjadi salah satu jenama paling diterima pada masa itu.

Pada waktu itu, Yahoo! mencecah capaian hingga jutaan pengguna sehari dengan lebih 100,000 pengguna setia. Ia mencatatkan 345 juta pengunjung setiap bulan.

Sepanjang 26 tahun kewujudannya, Yahoo! telah melalui beberapa pertukaran logo utama. Tidak terhad kepada Yahoo! Mail, Yahoo! telah berkembang dan menawarkan pelbagai kemudahan seperti portal atas talian terbesar, portal beli-belah, penstriman video, podcast kewangan, berita, hartanah dan perkhidmatan persendirian.

Tamparan hebat

Jenama Yahoo! dikatakan ‘dibunuh’ oleh Google apabila pekerja Yahoo! sendiri mendedahkan mereka sendiri menggunakan carian Google dan pihak Yahoo! tidak melihat perkhidmatan carian suatu yang penting berbanding perniagaan berasaskan iklannya.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan Verizon baru-baru ini, syarikat tersebut terpaksa menutup Yahoo! Groups selepas memberhentikan salah satu segmen terkenalnya, YM pada Julai dua tahun lalu.

“Yahoo Groups telah mengalami penurunan penggunaan yang berterusan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Walaupun keputusan ini tidak mudah, kadang-kadang kita harus membuat keputusan yang sukar mengenai produk yang tidak lagi sesuai dengan strategi jangka panjang perniagaan,” jelas kenyataan ringkas tersebut beberapa minggu lalu.

LAMAN web Yahoo! Groups yang dikatakan antara produk utama Yahoo! bakal ditutup pada Disember ini.

Pastinya keputusan yang mungkin dianggap agak drastik itu memberikan satu tamparan hebat buat legasi dan empayar penyedia perkhidmatan enjin pencarian popular itu. Pemberitahuan mengenai pemberhentian dan penutupan operasi Yahoo! Groups dihebahkan menerusi e-mel kepada semua pengguna selain turut disiarkan di laman web rasminya.

Tambah kenyataan itu lagi, YM yang satu ketika dahulu pernah menguasai dunia media sosial sekitar era awal tahun 2000 terpaksa ditamatkan operasinya selepas kemunculan pelbagai platform interaktif dan mesra pengguna lain seperti Facebook, WhatsApp, Telegram dan seumpamanya.

Perkhidmatan web Yahoo! Groups yang dilancarkan 19 tahun lalu iaitu pada 2001 menghadapi tempoh suram dan platform berkenaan semakin dilupakan selepas kemunculan beberapa medium baharu sesuai dengan evolusi serta teknologi tanpa sempadan kini.

“Syarikat juga tidak mempunyai perancangan untuk melakukan sebarang pemulihan kepada segmen perkhidmatan berkenaan dan ia bakal ditutup untuk kebaikan semua pihak.

“Keputusan ini juga sekali gus menyebabkan pengguna tidak lagi boleh memuat naik kandungan baharu seperti perbincangan menerusi platform berkenaan bermula 21 Oktober lalu.

“Oleh kerana landskap komunikasi yang kian membangun dari semasa ke semasa, kami lebih memfokuskan untuk mencipta dan memperkenalkan rekaan aplikasi terbaharu yang lebih memenuhi kehendak semasa pengguna,” kata kenyataan itu lagi.

Walaupun begitu, masih ada sedikit harapan buat pengguna setia jenama Yahoo! selepas Verizon menyatakan masih belum ada keputusan untuk menghentikan perkhidmatan Yahoo! Mail.

POPULAR