fbpx
Gambar pelancong mendakwa dipaksa menaiki bot yang padat dan tanpa jaket keselamatan yang tular di media sosial baru-baru ini.

Amaran buat pengusaha bot pelancongan tamak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA TERENGGANU – Kerajaan negeri Terengganu kesal dengan sikap segelintir pengusaha bot pelancongan yang tidak mengangkut lebihan penumpang ke Pulau Kapas, Marang.

Pengerusi Jawatan kuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat Terengganu, Ariffin Deraman berkata, perbuatan segelintir pengusaha bot pelancongan Pulau Kapas itu bukan sahaja tidak mematuhi prosedur operasi standard normal baharu ditetapkan malah dikhuatiri boleh mengancam nyawa penumpang.

Beliau berkata, tambah terkilan, sebahagian pelancong yang menaiki bot ke pulau peranginan terkenal itu didapati tidak memakai jaket keselamatan.

“Kita ambil serius dengan memberi amaran kepada pengusaha bot terbabit agar tidak tamak mengambil kesempatan terhadap peningkatan pemintaan pelancong ke Pulau Kapas pada masa ini.

“Pasukan penguat kuasa Jabatan Laut telah diminta untuk memperketatkan pemeriksaan terutama pada awal pagi dan mengambil tindakan tegas terhadap sebarang pelanggaran peraturan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ariffin mengulas aduan seorang pengunjung Pulau Kapas tentang sikap tamak pengusaha tidak mementingkan keselamatan dan keselesaan pelancong yang tular di media sosial baru-baru ini.

Beliau berkata, pihaknya juga telah memanggil pengusaha bot pelancongan terlibat untuk memberi penjelasan berhubung isu berkenaan. – K! ONLINE

POPULAR