fbpx

Warung sarapan terkenal gagal patuh SOP

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin

KUALA TERENGGANU – Sebuah warung sarapan pagi terkenal yang sering menjadi tumpuan ramai di Jalan Panji Alam di sini diarahkan tutup selama tiga hari sehingga Khamis ini oleh Pejabat Kesihatan Terengganu berikutan kegagalan mematuhi arahan penjarakan sosial.

Tindakan penguatkuasaan tersebut turut dikenakan terhadap sebuah kedai nasi dagang tersohor di Batu Burok di sini yang dikompaun RM1,000.

Pengarah Kesihatan Terengganu, Dr. Nor Azimi Yunus berkata, dua premis makanan itu merupakan sebahagian daripada 117 restoran dan kedai makan di seluruh negeri ini yang dikenakan tindakan sepanjang penguatkuasaan Ops. Patuh Khas Perintah Kawalan Pergerakan (PKPP) sejak 19 Julai lalu.

“Premis makanan terbabit didapati melakukan kesalahan seperti tidak menjarakkan meja pelanggan sejauh sekurang-kurangnya dua meter dan tidak merekod butiran dan suhu pelanggan serta pekerja.

“Setakat ini, 108 premis makanan telah dikenakan kompaun makala 98 daripadanya pula diarahkan tutup antara tiga hingga tujuh hari mengikut keseriusan ketidakpatuhan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengetuai operasi penguatkuasaan di sebuah warung sarapan pagi terkenal di Jalan Panji Alam di sini hari ini.

Nor Azimi berkata, setakat ini, pihaknya yang telah melakukan pemeriksaan penguatkuasaan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 terhadap 3,317 premis makanan di seluruh Terengganu. – K! ONLINE

habis

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI