fbpx

Mahkamah batal saman Deepak terhadap, Najib, Rosmah

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Rosmah ketika hadir di mahkamah. Foto oleh AFP

KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi di sini hari ini membatalkan tuntutan saman yang difailkan pengarah Carpet Raya Sdn. Bhd, J.R Deepak Jaikishan terhadap bekas Perdana Menteri,
Datuk Seri Najib Razak, isterinya, Rosmah Mansor dan Ahli Parlimen Baling, Abdul Azeez Abdul Rahim.

Pesuruhjaya Kehakiman, Quay Chew Soon membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan Najib, Rosmah dan Abdul Azeez bagi membatalkan saman yang difailkan terhadap mereka berhubung cukai yang dialami selepas didakwa bertindak sebagai proksi bagi pasangan itu.

Peguam David Mathews, yang mewakili Najib dan Rosmah selaku defendan ketika ditemui selepas prosiding dalam kamar berkata, mahkamah membatalkan saman itu atas alasan kes plaintif tidak dapat dikekalkan.

“Pernyataan tuntutan tidak mendedahkan alasan yang munasabah berhubung tindakan itu kerana elemen penting untuk menyokong tuntutan konspirasi merosak, misfeasans dalam kedudukan awam dan melanggar tugas tidak dapat dipertahankan,” katanya.

Justeru peguam itu memberitahu, mahkamah turut mengarahkan plaintif membayar kos RM15,000 kepada Najib dan Rosmah serta RM10,000 kepada Abdul Azeez.

Pihak defendan mengemukakan permohonan membatalkan saman tersebut pada 24 September, 2019 atas alasan ia menyusahkan dan plaintif tidak mempunyai alasan untuk bertindak menyaman mereka.

Terdahulu, dalam saman yang difailkan pada 15 November 2018, Deepak mendakwa antara 2004 dan 2010, beliau dan syarikat bertindak sebagai ejen kepada Najib dan Rosmah dalam urus niaga tanah serta urusan perniagaan seperti yang diarahkan oleh pasangan itu.

Beliau juga mendakwa defendan ke-3 iaitu Abdul Azeez bertindak sebagai ejen untuk Najib dan Rosmah untuk menjalankan urus niaga serta bertindak sebagai perantara antara pasangan dan plaintif ke-2, Carpet Raya.

Deepak mendakwa, hasil transaksi itu, beliau menerima surat dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), bertarikh 2 Mac 2018 supaya menyelesaikan tunggakan cukai yang dikenakan oleh Carpet Raya dan cukai pendapatannya berjumlah lebih RM6 juta, tidak termasuk caj penalti dan faedah.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI

BERITA BERKAITAN