Bagaimanapun Riza atau nama sebenarnya Riza Shahriz Abdul Aziz, 43, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Rozina Ayob.

Mengikut pertuduhan pertama, dan kedua Riza didakwa menerima hasil dari aktiviti haram  masing-masing AS$1,173,104 juta dan AS$ 9 juta melalui satu transaksi pemindahan wang daripada akaun milik Good Star Limited di RBS Zurich, Switzerland ke akaun City National Bank, Los Angeles Amerika Syarikat milik Red Granite Production Inc, yang mana wang tersebut adalah hasil daripada penyelewengan ke atas dana 1MDB.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di City National Bank Los Angeles Main, 525 South Flowers Street, Los Angeles California, Amerika Syarikat pada 12 April 2011 hingga 10 Oktober 2012.

Bagi pertuduhan ketiga hingga kelima pula, anak lelaki Datin Seri Rosmah Mansor itu didakwa menerima wang sejumlah AS$238 juta daripada akaun milik Aabar Investments PJS Limited di BSI SA Lugano ke akaun BSI Bank Ltd.Singapore milik syarikat Red Granite yang mana wang tersebut adalah hasil penyelewengan 1MDB.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan antara 18 Jun 2012 hingga 14 November 2012 di Ltd. Temasik Boulevard, #32-01 Suntec Tower One Singapura.

Bagi Kesemua pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (akta 613) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta sama.

Jika sabit kesalahan Riza boleh didenda maksimum RM 5 juta atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Seri Gopal Sri Ram yang mengetuai pasukan pendakwaan menawarkan jaminan sebanyak RM1 juta dengan dua penjamin bagi kesemua pertuduhan.

Dalam prosiding itu peguam Datuk Hariharan Tara Singh dan Datuk K.Kumaraendran yang mewakili Riza tidak membantah dan bersetuju dengan jumlah jaminan yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan.

Turut hadir semasa prosiding berlangsung dua anak Najib iaitu Norashman dan Nooryana Najwa yang juga adik tiri Riza

Mahkamah kemudian menetapkan 9 Ogos ini untuk sebutan semula kes. - K! ONLINE