Mangsa, Ahmad Tarmizi Ahmad Japli, 30, dari Kota Bharu, Kelantan ditemui oleh Pasukan Mencari dan Menyelamat (SAR) pada pukul 4 petang kelmarin di lokasi yang terletak empat kilometer daripada tapak Kem Pengkalan 2.

Timbalan Ketua Polis Pahang Mohd. Yusri Hassan Basri berkata, mangsa ditemui dalam kawasan pencarian yang merangkumi 40 kilometer persegi daripada kem.

"Mangsa ketika ditemui berada dalam keadaan trauma dan lemah namun, tidak menunjukkan sebarang kecederaan serius berdasarkan kepada keadaan fizikal.

"Bagaimanapun, situasi sebenar bagaimana mangsa hilang dan mampu bertahan selama 14 hari masih belum diperoleh memandangkan dia perlu menjalani rawatan di hospital terlebih dahulu," katanya pada sidang media berhubung penemuan renjer berkenaan di Pejabat Perhilitan Kuala Lipis sebentar tadi.

Turut hadir, Ketua Pengarah Perhilitan, Datuk Abu Kadir Abu Hashim, Pengarah Perhilitan Pahang, Ahmad Azhar Mohamed dan Ketua Polis Daerah Jerantut, Superitendan Mazlan Hasan.

Tambahnya, lokasi mangsa ditemui mengambil masa antara tiga ke empat jam berikutan perjalanan ke sana perlu melalui laluan berbukit bukau dan hutan tebal di samping perlu merentasi beberapa anak sungai.

Menurut Mohd. Yusri lagi, operasi pencarian melibatkan 360 orang yang terdiri daripada pegawai, anggota agensi penguatkuasaan, ahli badan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam. - K! ONLINE