Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM50 juta bagi tujuan pembayaran insentif tersebut. 

“Bayaran insentif ini akan disemak semula pada tahun 2019 yang mana penerima Bantuan Sara Hidup tidak layak lagi untuk menerima bayaran insentif khas ini,” katanya pada sidang akhbar selepas Mesyuarat Kabinet di Bangunan Perdana Putra di sini hari ini. 

Hadir sama Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan menteri-menteri Kabinet. 

Baru-baru ini, UMNO telah mendesak Kerajaan Pakatan Harapan supaya jangan menjadikan isu hutang negara sebanyak RM1 trilion sebagai alasan untuk tidak memberikan bantuan hari raya kepada peneroka Felda dan peserta Felcra yang merupakan kumpulan yang sering mendapat manfaat itu daripada kerajaan terdahulu.

Menurut Unit Komunikasi Strategik Ibu Pejabat UMNO, pemberian bantuan khas raya yang tidak menyeluruh kepada kakitangan awam telah membuatkan warga peneroka Felda dan peserta Felcra kini resah menantikan sama ada mereka berpeluang menerima bayaran saguhati hari raya atau sebaliknya.

UMNO turut mempersoalkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng yang menyatakan ekonomi Malaysia kukuh tetapi pada hari berikutnya apabila ditanya mengenai pembayaran bonus hari raya untuk penjawat awam, beliau memberikan alasan bahawa ekonomi negara lemah. - K! ONLINE