Pengarah Kesihatan Negeri Johor, Dr. Selahuddeen Abd. Aziz berkata, pertambahan itu merupakan gelombang kedua yang bermula tengah hari semalam dengan majoriti kes melibatkan pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) Pasir Putih dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pasir Putih. 

"Sehingga sebelum tengah hari 11 Mac 2019, jumlah keseluruhan pesakit yang terkesan akibat kejadian ini adalah 103 orang di mana kebanyakan pesakit telah dibenarkan pulang dan hanya 25 orang masih dalam pemantuan di Hospital Sultan Ismail (HSI) di Johor Bahru termasuk dua pesakit di Unit Rawatan Rapi (ICU).

"Namun begitu, pada tengah hari 11 Mac 2019 didapati insiden gelombang kedua berlaku. Sehingga pukul 11 malam tadi, 29 orang dihantar ke klinik kesihatan berhampiran untuk pemeriksaan lanjut manakala 77 mangsa 
dirujuk ke HSI di mana 35 orang dimasukkan ke hospital untuk rawatan lanjut.

"Daripada 35 orang tersebut, empat pesakit dimasukkan ke ICU. Dengan 16 pesakit daripada gelombang pertama yang dibenarkan pulang, jumlah terkini pesakit yang masih berada di HSI adalah 44 orang iaitu enam di ICU dan 38 lagi di wad HSI iaitu 11 pesakit dewasa dan 33 pelajar sekolah," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Dr. Salehuddeen berkata, pelaporan kes yang diterima adalah melalui notifikasi dari klinik kesihatan, klinik swasta dan  hospital.

Sehubungan itu, pihak Jabatan Kesihatan Negeri Johor menasihatkan pihak sekolah dan penduduk tempatan agar mendapatkan rawatan segera sekira ada simptom-simptom seperti sakit kepala, sesak nafas dan muntah-muntah. - K! ONLINE.