Menterinya M. Kula Segaran berkata, perkara itu diluluskan Kabinet, di mana tempoh setahun akan diberi kepada majikan bermula 1 Januari 2019 hingga 1 Januari 2020 untuk mereka menyelesaikan urusan pampasan pekerja yang tertunggak sebelum mula mendaftarkan mereka dengan caruman itu.

"Bermula 1 Januari 2019, majikan perlu mencarumkan pekerja asing mereka dengan caruman Perkeso dan ini melibatkan seramai 1.8 juta pekerja asing yang ada dalam negara, tetapi majikan akan diberi tempoh setahun untuk mereka menyelesaikan urusan pampasan pekerja yang tertunggak sebelum mendaftarkan mereka dengan Perkosa.

"Dalam tempoh setahun itu juga, Perkeso akan turun padang bagi memberi konsultasi dan membantu pihak majikan berkaitan urusan bayaran pampasan tertunggak dan pendaftaran caruman pekerja," katanya  kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan di bangunan Parlimen hari ini.

Mesyuarat itu turut dihadiri Presiden Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF), Tan Sri Azman Shah Haron dan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja (MTUC), Datuk Abdul Halim Mansor.

Pihak kementeriannya juga bercadang untuk meminda beberapa akta pekerjaan dan ia akan dirunding dengan pihak majikan dan pekerja sebelum dibawa dan dibentang di Parlimen, kata Kula Segaran. - Bernama