Mahathir yang menyuarakan kebimbangan mendalam berikutan keganasan yang semakin memuncak di Gaza, berkata tindakan terancang Israel berhubung serangan ganas, menghasut, provokasi dan hukuman kolektif terhadap rakyat Palestin yang tidak berdaya mempertahankan diri, secara terang-terangan melanggari undang-undang antarabangsa.

Ketika menggesa semua pihak supaya meredakan ketegangan yang semakin memuncak dan mengembalikan semula keamanan, beliau turut menggesa Israel supaya menghormati undang-udang kemanusiaan antarabangsa, termasuk perlindungan orang awam selain  menghormati sepenuhnya gencatan senjata.

"Perlakuan keganasan dan kezaliman berlebihan tanpa kesudahan yang dilancarkan Israel ke atas rakyat Palestin menggambarkan keadaan yang amat membimbangkan.

"Perbuatan tidak bertanggungjawab seperti ini telah meningkat sebelum ini dan mengakibatkan kehilangan terlalu banyak nyawa yang tidak bersalah," katanya dalam kenyataan hari ini.

"Dengan berdiam diri, komuniti antarabangsa sekali lagi nampaknya mempersetujui penggunaan kekerasan oleh Israel, sekali gus memburukkan lagi bencana kemanusiaan ke atas rakyat Palestin yang tidak bersalah," kata Mahathir. - Bernama