Empat kes terbaharu dilaporkan di sebuah tadika pada 23 Mei lepas. Sebuah tadika pula  diarahkan tutup bulan lepas atas sebab yang sama.

Kes mula meningkat pada awal bulan Mac (pada minggu kesembilan 2018), dengan 17 kes direkodkan sehingga mencapai 21 kes pada bulan April (minggu ke-15) dan turun kepada 11 kes pada minggu ini.

"Kita telah menyaksikan trend peningkatan dalam penyakit ini  bermula ketika  cuti umum panjang baru-baru ini," kata Pengarah Kesihatan Labuan Dr. Ismuni Bohari kepada Bernama hari ini.

Dr. Ismuni berkata kebanyakan kanak-kanak yang dijangkiti baru pulang dari Sabah.

Beliau mengingatkan ibu bapa dan penjaga agar segera membawa kanak-kanak yang menunjukkan gejala HFMD kepada doktor untuk rawatan.

Walaupun pesakit HFMD biasanya menunjukkan gejala ringan, namun penyakit ini boleh tersebar dengan cepat, terutama di kalangan kanak-kanak di pusat penjagaan kanak-kanak dan prasekolah," kata Dr. Ismuni.

Pengarah Kesihatan Sabah, Datuk Dr. Christina Rundi pada 6 Jun berkata sehingga 940 kes HFMD telah direkodkan di negeri ini pada pertengahan bulan lepas - peningkatan 27 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas. - Bernama