Beliau berkata perkahwinan di bawah umur 18 tahun tidak lagi akan hanya tertakluk kepada persetujuan mahkamah, ketua menteri atau menteri, tetapi menerusi SOP yang akan memasukkan beberapa prosedur dan ujian yang akan dihadapi pasangan terbabit.

"Kedua-dua lelaki dan wanita mesti menjalani ujian atau pemeriksaan yang merangkumi kesihatan, dan pendidikan untuk membolehkan keluarga itu menjalani kehidupan biasa," katanya.

Rodziah bercakap kepada pemberita selepas mengadakan kunjungan hormat kementerian ke atas exco Pembangunan Wanita dan Keluarga, Keterangkuman Gender dan Agama selain Islam negeri, Chong Eng di sini hari ini.

Rodziah mengulas mengenai perkahwinan seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun  warga  Thailand dengan seorang lelaki tempatan berumur 41 tahun yang tular di media sosial ketika ini.

SOP itu akan disahkan oleh kementerian dalam masa dua minggu lagi, katanya.

Berikutan penularan berita perkahwinan itu, pengguna laman sosial daripada pelbagai lapisan masyarakat mengkritik tindakan lelaki berkenaan (suami) dan berpendapat ia tidak sepatutnya berlaku. - Bernama