"Ketepikan soal politik kerana ini adalah langkah baik memandangkan ECRL membawa banyak manfaat kepada negeri-negeri Pantai Timur dan usaha itu telah dikaji sejak tahun 1980-an.

"Ini turut menunjukkan bahawa kerajaan mendengar kehendak rakyat dan maklum mengenai kepentingan mereka yang melangkaui politik," katanya kepada Bernama.

Pada Jumaat lalu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng memberitahu sebuah portal berita bahawa kerajaan PH akan meneruskan ECRL selepas perbincangan semula kosnya dan sejumlah RM20 bilion sudah dibayar.

Anggaran sebelum ini mendakwa ECRL yang disokong China, boleh dilaksanakan pada kos kurang RM40 bilion namun angka itu melonjak RM60 bilion sehingga RM70 bilion.

Mengulas lanjut, Lian Ker berkata, ECRL merupakan satu keperluan dalam usaha mengurangkan kesesakan trafik dan membantu pertumbuhan ekonomi yang disifatkan beliau sebagai pemangkin bagi pembangunan ekonomi Pantai Timur.

"Ia merupakan satu projek yang diluluskan selepas menjalankan pelbagai kerja asas, perundingan dan input pakar. Justeru, sebarang tindakan menghentikannya hanyalah satu pembaziran dan tidak adil kepada rakyat di negeri-negeri Pantai Timur.

"Jika kerajaan berasakan kos itu terlalu tinggi atau terma ECRL dilihat pelik, maka langkah yang sepatutnya diambil adalah untuk merundingkan semula harga dan termanya. Projek ini terlalu penting untuk rakyat Kelantan, Terengganu dan Pahang," katanya.

Malah, kata Lian Ker, usaha rundingan semula kontrak adalah satu proses yang lazim.

"Sama juga seperti pembinaan rumah yang menelan kos terlalu tinggi atau jika kontraktor tidak serasi dengan  pemilik... namun adakah anda akan menghentikan pembinaan, meruntuhkan rumah atau berunding  semula sehingga mencapai satu kata sepakat?

"Jika ada masalah, kerajaan perlu menyelesaikannya daripada bertindak melulu membatalkan projek dan perlu membayar penalti tinggi selain memudaratkan peluang ekonomi yang boleh dijana rakyat Pantai Timur daripada projek tersebut," katanya.

Menurut Lian Ker, sekiranya kerajaan berasakan wujud unsur rasuah dalam projek itu, sudah sewajarnya pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu mengambil tindakan.

"Biarlah SPRM menyiasat perkara ini secara terperinci supaya semua pihak berpuas hati. ECRL tidak harus dicemari dengan sebarang perbuatan rasuah.

""Kita perlu ingat, pengangkutan awam di Malaysia masih kurang berkembang lebih-lebih lagi di Pantai Timur kerana kebanyakan projek infrastruktur negara bertumpu di negeri-negeri Pantai Barat.

"Lebuh raya utama negara juga tidak melibatkan Pahang yang merupakan negeri terbesar di Semenanjung Malaysia dan terletak di tengah-tengah bahagian Semenanjung itu," katanya.

Lian Ker juga optimis ECRL akan mengurangkan jurang pendapatan antara pantai Barat dan Timur. 

"ECRL akan mengurangkan jurang ekonomi antara kaum. Projek itu juga dijangka mengurangkan kesesakan lalu lintas terutamanya ketika musim perayaan," katanya. - Bernama