Kempat-empat mereka ialah Mohamad Zul Shahril Suhaimi, 26, Mohamad Sharafe Matt Noh, 25, Azizi Aizat Ibrahim, 26 dan Mohamad Safwan Muhamad, 26.

Panel lima anggota mahkamah yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tun Md Raus Sharif juga mengekalkan sabitan dan hukuman mati ke atas Mohamad Zul Shahril Mohamad Sharafe dan Azizi Aizat kerana membunuh bapa pensyarah tersebut, Omar Peter Abdullah.

Hakim  Raus memutuskan  bahawa keterangan terhadap keempat-empat mereka adalah mencukupi untuk mensabitkan.

Mahkamah yang juga disidangi Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum dan hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Zaharah Ibrahim, Datuk Sri Balia Yusof Wahi dan Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin dengan sebulat suara menolak rayuan akhir oleh kempat-empat mereka.

Mohamad Zul, Shahril, Mohamad Sharafe, Azizi Aizat dan Mohamad Safwan yang menuntut di Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics dihukum gantung sampai mati selepas Mahkamah Tinggi mendapati mereka bersalah membunuh Zara Eleena, 23, yang mengajar bahasa Inggeris di kolej itu antara 1.30 pagi dan 2.30 pagi pada 9 Mac, 2012.

Mohamad Zul, Shahril, Mohamad Sharafe dan Azizi Aizat juga disabitkan kerana membunuh bapa pensyarah, Omar Peter Abdullah, 56, pesara sebuah syarikat kewangan, antara 11.30 malam, 8 Mac, 2012, dan 1.30 pagi hari berikutnya.

Mereka dituduh melakukan pembunuhan itu di No. 28, Jalan TK 1/11, Taman Kinrara, Puchong.

Pada mulanya, Mahkamah Tinggi pada 2014  telah membebaskan Mohamad  Safwan tanpa memanggilnya membela diri atas tuduhan membunuh Zara Eleena dan bapanya.

Pada 30 Julai, 2015, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan membebaskan Mohamad  Safwan atas tuduhan membunuh Omar Peter, tetapi mengarahkannya  untuk membela diri atas tuduhan membunuh Zara Eleena dan dia kemudian didapati bersalah dan dijatuhi hukuman mati  oleh Mahkamah Tinggi.

Sabitan dan hukuman  mati ke atas keempat-empat mereka kemudian dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan. Sementara itu, pihak pendakwaan tidak memfailkan rayuan ke Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan membebaskan Mohamad Safwan kerana didakwa membunuh Omar Peter.

Peguam Hisyam Teh Poh Teik yang mewakili Mohamad Sharafe berhujah bahawa terdapat banyak percanggahan dalam keterangan saksi pihak pendakwaan Fadhil  Rusdan Rahman yang Mahkamah Tinggi tidak mempertimbangkan.

Saksi adalah seorang rakan sejenayah tetapi menjadi saksi pihak pendakwaan.

Beliau berkata Mahkamah Tinggi sepatutnya mempertimbangkan keterangan saksi itu di peringkat prima facie tetapi Mahkamah Tinggi hanya membuat pertimbangan selepas tertuduh dipanggil untuk  membela diri.

Peguam Datuk Naran Singh yang mewakili Muhamad Safwan berhujah bahawa jika Hakim Mahkamah Tinggi percaya keterangan Fadhil Rusdan, maka mahkamah harus membebaskan anak guamnya kerana saksi tersebut telah memberi keterangan bahawa Muhamad Safwan tidak terlibat dalam pembunuhan.

Timbalan pendakwa raya Nurul Huda Noraini Mohamed Noor  berhujah bahawa Mahkamah Tinggi telah menilai keterangan Fadhil  Rusdan secara keseluruhan dan mendapati dia adalah seorang saksi yang boleh percaya.

Peguam Nik Mohamed Ikhwan Nik Mahmud mewakili Mohamad Zul Shahril sementara peguam Shamsul Sulaiman mewakili Azizi Aizat. - Bernama