Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan berkata, harga runcit petrol RON97 pula turun sebanyak dua sen iaitu daripada RM2.56 kepada RM2.54 seliter untuk tempoh sama. 

Menurutnya, berdasarkan pengiraan di bawah formula Mekanisme Harga Automatik, harga runcit produk petrol RON95 dan diesel bagi tempoh itu sepatutnya adalah sebanyak RM2.24 dan RM2.33 seliter masing-masing. 

"Ini menunjukkan penurunan dari minggu lepas bagi harga runcit produk petrol RON95 yang berada pada paras RM2.26 seliter dan kenaikan bagi harga runcit produk diesel yang berada pada paras RM2.31 seliter.

"Namun, harga runcit bagi kedua-dua produk dikekalkan pada paras RM2.08 dan RM2.18 seliter selaras dengan keputusan kerajaan untuk menstabilkan harga runcit bagi produk petroleum dan menjaga kesejahteraan ekonomi rakyat," katanya di sini hari ini.

Sementara itu, Kementerian Kewangan berkata, anggaran subsidi yang perlu ditanggung oleh kerajaan bagi tempoh berkenaan adalah berjumlah RM85.78 juta.

"Daripada jumlah itu, sebanyak RM61.33 juta subsidi diperuntukkan untuk produk RON95 manakala subsidi bagi diesel adalah RM24.45 juta," katanya. - K! ONLINE