Mohd Nazri Mohamad Yusof, 40, berkata ia berikutan tiada pihak yang tampil bagi membantu menyelesaikan perkara itu menyebabkan beliau gagal mendapatkan surat kematian anaknya daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"Dalam tempoh dua tahun sejak kematian Wan Naufal Afeef, pihak saya telah membuat aduan termasuk menghantar surat kepada pelbagai agensi berkaitan seperti Kementerian Kesihatan, Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan, Polis Diraja Malaysia dan Majlis Perubatan Malaysia (MMC) bagi membantu saya mencari jawapan punca kematian anak saya.

"Namun sehingga hari ini semua pihak berdiam diri, surat yang dihantar juga tidak mendapat sebarang respons dan disebabkan itu saya juga tidak boleh mendapatkan surat perakuan kematian anak bongsu saya itu daripada pihak JPN," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Wan Naufal Afeef dimasukkan ke sebuah hospital swasta di sini pada 9 Julai 2016 kerana demam dan meninggal dunia enam hari kemudian dengan sebab kematian dinyatakan sebagai 'tidak diketahui'.

Mohd Nazri berkata apa yang lebih menyedihkan, laporan bedah siasat yang dilakukan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang pada 15 Julai 2016, turut menunjukkan punca kematian Wan Naufal sebagai tidak dapat dipastikan.

"Setiap perkara yang berlaku mesti ada penerangan dan setiap kematian pasti ada penyebabnya. Bantulah kami untuk merungkai persoalan punca kematian Wan Naufal Afeef yang sehingga hari ini membuatkan kami tertanya-tanya.

Sudah dua tahun kami berusaha dan memohon bantuan semua pihak namun sehingga hari ini ia masih menjadi persoalan yang tidak terjawab," tambahnya.

Menurut penguasa marin itu, mereka sekeluarga hanya mahu mengetahui punca kematian Wan Naufal Afeef kerana sepanjang hayatnya, anak bongsu daripada tiga beradik itu tidak pernah mempunyai masalah kesihatan lain. 

Sementara itu, isteri Mohd Nazri, Sharifah Nailul Muna Syed Mohamed Kamil, 39, mendakwa Wan Naufal Afeef disahkan meninggal dunia selepas pihak hospital tersebut memberi anaknya ubat antibiotik melalui titisan intravena.

Susulan itu, Sharifah Nailul Muna berkata beliau dan suami kini sedang menunggu inkuiri yang akan dijalankan MMC pada 5 April depan sebelum sebarang tindakan undang-undang diambil bagi menuntut keadilan ke atas kematian anaknya itu. - Bernama