"Saya telah memberikan kerjasama penuh dan serahkan kepada SPRM untuk melengkapkan siasatan," kata Dzulkifli ketika ditemui pemberita selepas memberi keterangan.

Beliau tiba kira-kira 10.25 pagi dan meninggalkan premis berkenaan kira-kira 3.30 petang.

Katanya, beliau turut dimaklumkan tidak akan dipanggil untuk memberikan keterangan lagi kerana siasatan terhadapnya telah selesai.

Menurutnya, beliau juga bukan saksi utama siasatan seperti yang dilaporkan sebaliknya SPRM telah turut memanggil seramai 15 individu lain untuk membantu siasatan.

Pada 25  November lepas, Ketua Audit Negara, Tan Sri Dr. Madinah Mohamad mendedahkan laporan akhir audit 1MDB telah diubah dan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tahu perkara itu.

Antara lain Madinah mendedahkan bahawa dua perkara penting yang digugurkan dalam laporan itu ialah kehadiran ahli perniagaan yang diburu Low Taek Jho atau Jho Low dalam satu mesyuarat Lembaga Pengarah 1MDB serta status kewangan 1MDB.

Pada hari sama, SPRM dilaporkan berkata, pihaknya sudah memulakan siasatan berkaitan dakwaan pindaan laporan itu dan akan memanggil beberapa saksi bagi memberi keterangan dan membantu siasatan.

Pada 26 November lalu, bekas ketua audit negara Tan Sri Ambrin Buang hadir memberi keterangan kepada SPRM bagi membantu siasatan itu.

Ambrin sekali datang ke SPRM hari ini pada kira-kira 2 petang dipercayai bagi tujuan sama.

Dzulkifli dalam pada itu menjelaskan kehadirannya pada mesyuarat laporan akhir audit 1MDB pada Februari 2016 itu adalah sebagai Pegawai Undang-Undang dari Jabatan Peguam Negara setelah diarahkan mewakili jabatan dan bukannya atas kapasiti sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM.

Katanya, beliau adalah individu yang dimaksudkan Madinah dalam laporan tersebut sebagai mewakili Jabatan Peguam Negara.

"Jadi setakat itu saja penglibatan saya dalam isu sepertimana yang dilaporkan dalam laporan audit tersebut," katanya.

Dzulkifli dilantik sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM pada 1 Ogos 2016, menggantikan Tan Sri Abu Kassim Mohamed. - Bernama