Ketua jurulatih, Stephen Van Huizen mengakui barisan pemainnya kini bermotivasi tinggi selain sudah bersedia dari segenap segi untuk menggalas cabaran negara berdepan pasukan yang mencipta kejutan menumbangkan antara jaguh Asia, Pakistan pada aksi separuh akhir semalam.

Katanya, beliau turut memastikan kesilapan pasukan yang meraikan kejayaan terlalu awal pada edisi Sukan Asia 2010 di Guangzhou, China di mana Malaysia pertama kali melangkah ke pentas final tidak akan berulang untuk kali kedua.

"Saya masih ingat di mana barisan pemain kita gembira ketika itu selepas mencipta kejutan dengan menundukkan pasukan pilihan, India sekali gus mara buat pertama kali dalam sejarah hoki negara di pentas Sukan Asia.

"Saya akui sikap tersebut menghukum kami pada perlawanan akhir dan saya harap ia tidak berulang lagi pada aksi final menentang Jepun nanti," katanya kepada media Malaysia di sini, hari ini.

Pada temasya edisi 2010, skuad negara yang diberi jolokan 'Malaysian Tigers' meraih pingat perak selepas tewas 0-2 kepada Pakistan dalam aksi final.

Di atas kertas, Malaysia yang mara ke final selepas menewaskan India pada aksi separuh akhir semalam selain menduduki ranking ke-12 dunia dianggap sebagai pasukan pilihan untuk membawa pulang pingat emas berbanding Jepun yang berada di tempat ke-16.

Bagaimanapun, Stephen tidak mahu barisan pemainnya memandang rendah ancaman yang mampu dijelmakan Jepun andainya tidak mahu kempunan dan terlepas peluang dari menghadiahkan pingat emas kepada negara.

"Saya tidak mahu sikap terlalu yakin kerana kami masih belum meraih pingat emas, malah saya juga menyeru agar barisan pemain tidak memandang rendah keupayaan Jepun kerana dalam pentas final apa sahaja boleh berlaku," tambahnya.

Sebagai rekod, Malaysia tidak pernah memenangi pingat emas dalam acara hoki lelaki sepanjang penyertaan pada Sukan Asia dengan pencapaian terbaik adalah meraih pingat perak. - Bernama