Presiden Barcelona, Josep Maria Bartomeu sekali lagi memberikan amaran kepada Chelsea dan United yang mereka tidak akan menjual Coutinho, 26, meskipun ‘dium­pan’ dengan tawaran amat lumayan selepas ini.

“Coutinho tidak akan dijual, jangkaan kami terhadapnya cukup tinggi. Lagi pun dia adalah salah seorang pemain yang kami mahu kekalkan di Barcelona,” katanya.

The Catalans enggan membazir nilai perpindahan tinggi £142 juta (RM748.49 juta) yang dibayar kepada Liverpool untuk mendapatkan khidmat pemain tengah itu pada Januari 2017.

Bintang skuad antarabangsa Brazil itu disebut-sebut mahu meninggalkan Camp Nou selepas bergelut untuk menampilkan pres­tasi terbaik musim ini walaupun dia sudah memenangi tiga kejuaraan bersama Barcelona.

Chelsea terdesak untuk me­nyambar khidmat Coutinho sebagai pengganti kepada Eden Hazard yang dilaporkan sudah bersedia menyertai Real Madrid sebaik jendela perpindahan pemain kembali dibuka pada Ogos depan.

The Blues dan United kini tiada pilihan lain selain mencari pemain baharu dan melupakan cita-cita untuk mendapatkan Coutinho yang pernah beraksi dengan Inter Milan dari 2008 hingga 2013. – Agensi