Naib Canselor UniSZA, Prof. Datuk Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan berkata, pelantikan empat pelajar merangkumi dua sebagai Ahli Senat manakala dua lagi sebagai pemerhati itu bertujuan meningkatkan penglibatan golongan tersebut dalam pentadbiran dan pengurusan universiti selaras dengan seruan Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik.

"Dua pelajar yang dilantik sebagai Ahli Senat ialah Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UniSZA, Harun Osman dan Timbalan Presiden II MPP UniSZA, Ahmad Kamil Makhtar.

"Ketua Perhubungan MPP UniSZA, Ahmad Suffian Mohd. Dalizan dan Bendahari II MPP UniSZA, Ain Syazana Zolkepli pula berstatus pemerhati dalam dewan senat universiti ini," katanya ketika ditemui selepas mempengerusi Mesyuarat Senat Bulanan UniSZA di sini hari ini.

Dewan Senat merupakan badan berkuasa akademik tertinggi yang bertanggungjawab mengawal arahan am berhubung pengajaran, penyelidikan, peperiksaan, penetapan dan pengurniaan ijazah, diploma, sijil dan kepujian lain bagi sesebuah universiti.

Sebelum ini, seramai 45 orang menganggotai Dewan Senat UniSZA dan seperti IPTA lain di negara ini ia terdiri daripada pengurusan kanan, ketua-ketua fakulti pengajian dan sebahagian pensyarah kanan berpangkat Profesor. - K! ONLINE