Menteri Pendidikan Dr. Maszlee Malik berkata, ini penting kerana Malaysia menjadi tumpuan dunia yang mahu mempelajari bagaimana negara mengendalikan proses peralihan kuasa secara aman baru baru ini.

"Sudah tentu ramai (pihak asing) akan bertanya dan ingin belajar dengan Malaysia, tapi kalau pegawai kita gagal berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan standard yang baik, ia akan mencemarkan reputasi negara.

"...dan ia akan menjadi cabaran kepada pegawai tinggi kerajaan untuk  meningkatkan martabat negara," katanya kepada pemberita selepas mengadakan tinjauan dan lawatan di sini, hari ini.

Rabu lepas, Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad mengumumkan pendekatan baharu yang mewajibkan pegawai kanan kerajaan mengambil ujian berkenaan sebagai menambah baik kecekapan Bahasa Inggeris mereka.

Dalam pada itu, Maszlee yang juga Ahli Parlimen Simpang Renggam berkata sebuah kolej komuniti dan politeknik metro akan dibangunkan bagi meningkatkan akademik komuniti di kawasan itu.

Bagaimanapun, projek yang masih dalam kajian itu tidak memerlukan bangunan baharu untuk dibina dan akan menggunakan bangunan sudah siap sebagai pusat pembelajaran dan pengajaran. - Bernama