Ketua Hakim Syarie Terengganu, Wan Mohd. Zakri Wan Mohd. berkata, prosedur terbabit perlu dilonggarkan kerana dilihat antara punca kelewatan pembayaran nafkah oleh bapa kerana menunggu keputusan mahkamah sekali gus dikhuatiri boleh menjejaskan kebajikan anak-anak di bawah jagaan bekas isteri.

Beliau berkata, tuntutan nafkah hadanah (penjagaan anak-anak) buat masa ini mempunyai 13 prosedur dalam tatacara pengendalian kes yang perlu dipatuhi setiap hakim syarie terlibat.

"Setiap tatacara itu perlu dipatuhi sebelum setiap keputusan kes tuntutan nafkah anak dapat diputuskan. Misalnya bagi kes rayuan jumlah pembayaran nafkah yang difailkan bekas suami, ia memakan masa hampir enam bulan untuk diselesaikan.

"Sepanjang tempoh rayuan itu, anak-anak tidak mendapat lagi nafkah dan bekas isteri perlu berusaha mencari cara lain untuk membesarkan keluarga, ini belum masuk kes bekas suami culas lagi,"  katanya selepas menghadiri majlis penyampaian Bantuan Pendahuluan Nafkah Seksyen Bahagian Sokongan Keluarga JKST di sini malam tadi.

Bantuan kepada 35 ibu tunggal yang perlu menyara anak tanpa nafkah daripada bekas suami itu disampaikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wanita Terengganu, Zuraida Md. Noor. - K! ONLINE