Turut menerima anugerah DSPN adalah Ketua Pegawai Operasi B.Braun Pulau Pinang Dr. Juergen Friedhelm Peter Schloesser.

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman pula mendahului tiga penerima Darjah Yang Mulia Pangkuan Negeri (DMPN) yang juga membawa gelaran Datuk.

Darjah kebesaran DMPN dan DSPN  itu dianugerahkan sempena Ulang Tahun ke-80 Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang 14 Julai lepas.

Isteri Yang Dipertua Negeri Toh Puan Majimor Shariff hadir pada upacara itu yang diadakan di Seri Mutiara di sini.

Ketika ditemui selepas istiadat khas di kediaman Yang Dipertua Negeri, Salahuddin yang diiringi isteri Fatimah Taha, melahirkan rasa bangga dan terharu menerima pingat kebesaran itu.

"Sesuatu yang sangat besar maknanya dalam karier politik saya sebagai orang Johor tetapi tiba-tiba mendapat penghargaan daripada Pulau Pinang," katanya.

Salahuddin juga merupakan Anggota Parlimen Pulai berkata beliau akan berusaha memastikan kementerian yang diterajui dapat memberikan yang terbaik kepada rakyat Malaysia khas penduduk Pulau Pinang.

Turut hadir Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow dan isteri Tan Lean Kee, Timbalan Ketua Menteri II Prof P.Ramasamy dan barisan exco kerajaan negeri.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 yang Salahuddin yang merupakan Timbalan Presiden Parti Amanah Negara turut dipilih sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri Simpang Jeram di Johor. - Bernama