Parti gabungan dalam pakatan itu iaitu DAP pula diberi 16 kerusi; Amanah sebanyak 10 kerusi manakala PPBM mendapat sembilan kerusi.

Perkara itu dimaklumkan Pengarah Pilihan Raya Pakatan Harapan (PH) Selangor, Dr. Xavier Jayakumar ketika ditemui pemberita pada majlis pecah tanah bangunan baharu Majlis Daerah Kuala Langat di sini hari ini yang disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Menurut Xavier, senarai penuh calon-calon bagi semua kerusi DUN akan diumum dalam masa terdekat.

Sebelum ini, PH Selangor dilapor menyatakan agihan kerusi akan diumum sebelum pembubaran Parlimen namun ia tertangguh beberapa kali susulan wujudnya ketidaksepakatan antara kepimpinan pakatan itu berhubung perkara berkenaan.

Antara punca yang didakwa menyebabkan kelewatan PH memuktamadkan agihan tersebut adalah kerana PPBM dilapor bertegas mahu bertanding di 12 kerusi DUN  yang disandang Barisan Nasional (BN). 

Selangor mempunyai 56 kawasan DUN dan pada PRU-13 yang lalu, DAP dan PKR masing-masing memenangi 14 kerusi, PAS dan BN masing-masing 12 kerusi serta Amanah dan Bebas masing-masing dua kerusi. - Bernama