"Saya minta orang ramai supaya jangan membuat spekulasi tidak betul tetapi doakanlah urusan penghantaran dan pengebumian anak saya dipermudahkan.

"Saya reda dengan ketentuan Allah yang menentukan kematian anak saya walaupun Amirul Ashraff menjadi harapan dalam keluarga," kata bekas pesara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Md. Azhar Hasbullah, 48.

Beliau berkata, Amirul Ashraff merupakan anak sulung daripada tiga adik beradik dan menjadi harapan serta contoh kepada adik-adiknya yang lain.

"Saya sekeluarga terasa dengan kehilangannya namun itu semua adalah takdir Allah," katanya ketika ditemui Bernama dirumahnya di Rancangan Perkampungan Tersusun Tekah, Asam Kumbang di sini hari ini.

Semalam, Majlis Amanah Rakyat (Mara) dalam satu kenyataan mengesahkan pelajar tajaannya itu yang merupakan penuntut tahun akhir Ijazah Kejuruteraan Mekatronik di Universiti Technology of Sydney maut disebabkan tergelincir dari bangunan

Md. Azhar berkata, anaknya tidak menyatakan mempunyai masalah dan ceria ketika dia menghubunginya selama 10 minit untuk mengucapkan selamat ulang tahun kelahiran anaknya itu pada 30 Julai lalu.

"Malah rakan-rakannya ada menghubungi saya semalam dan memaklumkan Amirul Ashraff tidak ada masalah dan arwah juga menyambut hari lahir dengan rakan-rakannya," katanya.

Md. Azhar berkata, kali terakhir Amirul Ashraff pulang bercuti di kampungnya ialah pada September tahun lepas.

"Semasa pulang bercuti pun dia kelihatan ceria walaupun pendiam dan gemar menggunakan komputer. Masa itu tidak ada apa-apa perubahan pada dirinya.

"Saya juga meminta anak saya menduduki ujian di sebuah sekolah di sini untuk mengambil lesen memandu kereta," katanya.

Beliau berkata, Amirul Ashraf turut kelihatan ceria semasa dia sekeluarga menghantarnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk pulang ke Australia pada 24 Februari lalu.

Md. Azhar berkata, beliau dimaklumkan oleh pegawai Mara jenazah Amirul Ashraff akan dibedah siasat pada hari ini.

"Difahamkan saya akan perolehi laporan kematiannya dalam tempoh tiga hingga empat hari," katanya.

Menurutnya, semua urusan membawa pulang jenazah Amirul Ashraff akan diuruskan oleh Mara.

Katanya, jenazah Amirul Ashraff akan dikebumikan di tanah perkuburan Islam di Asam Kumbang apabila tiba di sini nanti. - Bernama