Kesemua mangsa ditempatkan di 52 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di enam jajahan iaitu Kota Bharu, Pasir Mas, Tumpat, Tanah Merah, Pasir Puteh dan Gua Musang.

Menurut portal rasmi bencana negeri, sehingga pukul 6 petang, Pasir Mas masih merekodkan jumlah tertinggi dengan 6,987 mangsa daripada 2,919 keluarga yang ditempatkan di 31 PPS diikuti Tumpat dengan 3,611 (1,281 keluarga) di lapan PPS.

Selain itu, 133 mangsa (34 keluarga) di dua PPS di Kota Bharu, 121 mangsa (30 keluarga) di tiga PPS di Pasir Puteh, 77 mangsa (18 keluarga) di enam PPS di Gua Musang dan 56 mangsa (15 keluarga) di dua PPS di Tanah Merah.

Sehingga petang semalam, keadaan cuaca di negeri ini mendung dan kadangkala hujan.

Sungai Golok mencatat aras air melebihi paras bahaya iaitu 10.32 meter (m) di Rantau Panjang berbanding paras bahaya 9m.

Sementara itu, kerajaan Pusat menyediakan bantuan makanan tambahan kepada kesemua 5,422 keluarga yang terjejas akibat banjir yang melanda negeri ini sejak Ahad lalu termasuk mangsa yang tidak berpindah ke PPS.

Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, bantuan tersebut disalurkan di seluruh PPS dan para petugas juga akan mengunjungi ke setiap rumah penduduk yang terlibat bagi mengagihkan barangan keperluan itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.