Katanya, pihaknya sudah mendapat kelulusan daripada Pakatan Koperasi Antarabangsa (ICA) berhubung permohonan mereka sebelum ini yang meminta supaya menjadi suara membantah sekatan import oleh EU itu. 

"Kita diberi penghormatan untuk menulis surat bantahan rasmi kepada EU yang akan dikemukakan kepada ICA hujung bulan ini dan dijangka diserahkan oleh ICA kepada EU dalam masa terdekat. 

 Bantahan dibuat bukan hanya menguntungkan Malaysia, malahan negara lain dalam ICA seperti di Asia, Amerika, Eropah dan Afrika yang menjadi ahli.

"Kita berharap,  dengan bantahan ini, sekurang-kurangnya EU dapat melihat satu gerakan dalam kalangan gerakan koperasi sedunia yang besar untuk dipertimbangkan," katanya kepada pemberita pada Persidangan Angkasa Kedah 2018 di sini, hari ini.

Pada April tahun lepas, Parlimen Eropah dalam satu resolusi tidak terikat mengatakan hanya minyak sawit yang lestari alam sekitar boleh diimport oleh EU selepas 2020

Abdul Fattah berkata, sekatan oleh EU akan memberi kesan buruk kepada Malaysia apabila kira-kira 700,000 pekebun kecil yang berada di bawah koperasi di Tanah Rancangan FELDA dan Felcra Bhd. terjejas.

Katanya, setakat ini, Malaysia menyumbang kira-kira 35 peratus produk berasaskan minyak sawit dunia selain Indonesia, Thailand dan Afrika yang juga pengeluar produk sawit terbesar setakat ini. - Bernama