Beliau berkata, penting bagi kerajaan mendapatkan balik wang yang masih ada di Switzerland, Singapura, Amerika Syarikat dan mungkin juga di Luxembourg, dengan jumlah yang agak besar dianggarkan US$4.5 bilion (RM17.8 bilion) berada di Amerika Syarikat.

"Dahulu, tidak ada pengakuan daripada kerajaan (pimpinan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak) bahawa duit ini berasal dari 1MDB dan dibersihkan di Amerika Syarikat. Oleh kerana, tiada pengakuan duit itu adalah duit Malaysia, maka tiada tuntutan dibuat. 

"Jadi, kita hendak buat kenyataan duit ini kepunyaan Malaysia, dan kita akan pohon supaya mereka bagi balik duit ini kepada Malaysia. Jumlah agak besar dan akan menolong kita selesaikan beberapa jenis hutang," katanya dalam sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini, hari ini.

Menurut Dr. Mahathir, perkara utama yang mendapat perhatian kerajaan adalah isu rasuah khususnya 1MBD dan juga wang-wang yang telah diselewang oleh kerajaan lama.

Perdana Menteri berkata, beliau sudah mendapatkan taklimat daripada pihak polis serta Ketua Audit Negara dan telah membaca laporan pengauditan 1MDB yang sudah dikelaskan sebagai dokumen terbuka. 

"Kita akan mengambil tindakan dan jika perlu, kita akan membuat laporan polis. Apabila sampai tahap, kita boleh membuat tangkapan, kita akan tangkap mereka yang bersalah. Untuk ini, tidak ada perbezaan antara orang yang tertentu untuk didakwa," katanya. 

Semalam, Ketua Audit Negara, Tan Sri Dr. Madinah Mohamed dalam satu kenyataan berkata laporan pengauditan 1MDB yang pernah dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam Negara (PAC) pada 4 Mac 2016 kini sudah boleh dirujuk orang ramai. 

Dr. Mahathir berkata terpulang kepada polis untuk memanggil Najib bagi membantu siasatan berkaitan 1MDB. - K! ONLINE