Menteri berkenaan Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata kejadian itu tidak sepatutnya berlaku dan KPM menyerahkan sepenuhnya kepada polis untuk menjalankan siasatan sebelum tindakan susulan dibuat.

"Kita melahirkan rasa simpati dan takziah kepada keluarga mendiang, dan saya fikir biarlah siasatan penuh dibuat antara pihak sekolah, guru dan polis sebelum tindakan kita buat selepas ini," katanya kepada pemberita pada Program 'Estate Run 2018' di Homestay D'Belimbing di sini, hari ini.

Lebih 800 orang pelajar terlibat dalam program itu yang diadakan bagi meningkatkan kesedaran menjaga khazanah alam dan kepentingan bersukan dalam kalangan remaja dan belia.

Dalam pada itu, Mahdzir berkata guru terbabit telah dipindahkan ke Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) sementara menunggu siasatan lengkap dijalankan oleh polis dan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN).

Beliau juga berkata perlunya ada penambahbaikan serta penyesuaian ilmu psikologi dari semasa ke semasa bagi memantapkan lagi ilmu itu dalam kalangan guru.

"Ilmu psikologi memang sedia ada dan diterapkan di peringkat universiti atau di Institut Pendidikan Perguruan Malaysia (IPGM), cuma kita boleh lihat dari aspek pembaharuan dan penambahbaikan agar guru-guru ini lebih memahami cara berdepan dengan pelajar dalam keadaan situsi demikian," katanya.

Pada 1 Feb lepas, M.Vasanthapiriya meninggal dunia selepas tujuh hari dalam keadaan koma selepas menggantung diri di bilik rumahnya akibat dituduh mencuri telefon bimbit gurunya dalam kejadian 24 Jan lepas. - Bernama