Menterinya Khalid Abdul Samad berkata, pembangunan kampung itu perlu dan beliau akan membincangkan perkara itu dengan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad bagi mendapatkan pendekatan yang berbeza tanpa terlalu membebankan kerajaan. 

"Saya akan berbincang perkara ini dengan Perdana Menteri, mungkin beliau mempunyai wawasan tersendiri mengenai pembangunan Kampung Baru, hal ini kerana ia memerlukan perancangan yang jelas.

Sekiranya pembangunan semula Kampung Baru tidak dilaksanakan dengan sebaiknya, ia mungkin akan menyebabkan berlaku kesesakan," katanya kepada pemberita selepas mengadakan Lawatan ke Perbadanan Pembangunan Kampung Baru di sini, hari ini.

Pada lawatan itu, beliau meluangkan masa hampir sejam untuk sesi soal jawab bersama kira-kira 100 penduduk Kampung Baru yang turut dihadiri Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Datuk Seri Adnan Md Ikshan. 

Khalid berkata pihaknya juga akan mempertimbangkan rancangan untuk mengekalkan elemen Melayu bagi mempertahankan identiti dan sejarah Kampung Baru itu sendiri. 

Beliau turut memberi jaminan bahawa keputusan yang dibuat kelak tidak akan meminggirkan atau mengabaikan hak milik serta pewaris asal kampung berkenaan, malah memberi keuntungan kepada semua pihak yang terlibat.

"Pada masa ini, peranan yang sedang giat dilaksanakan adalah untuk selesaikan isu pemilikan tanah dan mendapatkan persetujuan pemilik tanah, perkara ini memerlukan masa dan tolak ansur daripada semua pihak.

Kita cuba capai persetujuan secepat mungkin dan pihak pemaju perlulah menawarkan mengikut pasaran semasa. Apa yang diharapkan adalah penyelesaian yang memuaskan hati kesemua pihak dan saya akan pastikan pemilik atau pewaris tidak tertipu," katanya. - Bernama