Timbalan Menterinya Datuk Kamarudin Jaffar berkata, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) sudah mengemukakan kertas kerja bagi kajian berkenaan, namun kajian itu akan diteruskan secara lebih mendalam.

"Perbincangan dan kajian bersama Mavcom akan diteruskan bagi dapatkan penyelesaian terbaik untuk manfaat penumpang...kerana pada pandangan umumnya penetapan harga siling tidak semestinya 100 peratus baik," katanya dalam sidang media selepas pelancaran sistem pemfailan automatik, AeroFile, hari ini.

Sebelum ini, kementerian itu mengarahkan Mavcom untuk mengkaji mekanisme pelaksanaan harga siling tiket penerbangan khusus semasa musim perayaan.

Kamarudin, bagaimanapun, tidak menyatakan sama ada kajian terperinci itu akan mengambil kira cadangan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) untuk mengenakan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) bagi tiket penerbangan domestik.

Baru-baru ini, JKDM bercadang mengenakan SST ke atas empat produk baharu iaitu tiket penerbangan domestik (tidak termasuk kawasan luar bandar), hiburan (gaming), perkhidmatan teknologi maklumat (IT) dan elektrik.

Mengulas lanjut berhubung AeroFile, Kamarudin yakin sistem pemfailan automatik itu mampu melancarkan proses pemohonan permit pendaratan penerbangan komersil dari atau ke Malaysia.

Ia akan mengurangkan beban kertas kerja, meningkatkan ketelusan serta memendekkan masa pemprosesan selain mengurangkan ruang kesilapan atas kecuaian manusia, katanya.

Selain berfungsi sebagai platform permohonan permit, AeroFile bertindak sebagai sumber maklumat bagi operasi sesebuah syarikat penerbangan dan mengandungi senarai terkini pesawat yang didaftarkan di bawah International Civil Aviation Organisation (ICAO). - Bernama