Menterinya, Datuk Seri Rina Harun berkata, permohonan geran itu akan dibuat oleh ahli panel yang terlibat dalam menilai untuk memberi kelulusan geran tersebut.

"Kita telah mengadakan kursus induksi dengan MPKK di lima buah negeri. Selain aspek teori, kita juga membantu secara praktikal untuk mereka membuat permohonan geran itu.

"Usaha itu untuk meningkatkan aspek kemahiran, pengurusan dan pentadbiran MPKK. Jadi, jangan ada salah faham berkaitan perkara ini kerana permohonannya dijalankan dengan telus dengan adanya jawatankuasa yang akan menilai," katanya pada sidang akhbar selepas menghadiri Majlis Perhimpunan Bulan Mac KPLB dan pelancaran Kempen 3S (Senyum, Sapa dan Salam) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai ucapannya sewaktu dalam majlis tersebut iaitu kerajaan memberi jaminan bahawa setiap permohonan geran MPKK adalah telus tanpa melibatkan fahaman politik.

Rina dalam ucapannya turut berharap agar warga KPLB dapat memastikan setiap permohonan daripada MPKK disegerakan bagi mengelakkan kelewatam pelaksaan program yang dirancang.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, beliau berkata, ahli panel akan meneliti dan menilai setiap permohonan sebelum memberikan kelulusan.

Jelasnya, matlamat utama geran MPKK itu diberikan secara telus adalah untuk memastikan ia memberi manfaat kepada rakyat.

Berdasarkan rekod, kerajaan telah menjenamakan semula Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) kepada MPKK sejak Jun tahun lalu. - K! ONLINE