Pemilik kedai berkenaan, Muhammad Ariff Qayyum Mohd. Zambri, 25, berkata, ganjaran itu sepatutnya diberikan kepada pemilik gambar resit pembelian cendol Musang King kedainya yang tular di media sosial pada Februari lalu, namun individu terbabit telah menolak habuan tersebut dalam satu perbualan baru-baru ini.

Katanya, projek cabutan bertuah itu akan berakhir pada 30 Jun dan pemenang boleh menuntut semangkuk cendol durian Musang King Taming Sari yang berharga RM38 sehari sepanjang 365 hari.

"Pemilik gambar tersebut adalah seorang wanita dan selepas berbual di laman sosial Facebook, dia membuat keputusan supaya habuan bernilai RM13,870 itu diberikan kepada pelanggan bertuah yang lain.

"Jadi, pihak kami akan menunaikan permintaannya itu menerusi projek cabutan bertuah dan ganjaran yang diberikan kepada pemenang itu nanti akan dianggap sedekah yang diberikan oleh wanita berkenaan," katanya ketika ditemui di gerai Raja Cendol Taming Sari di Bandar Hilir di sini hari ini.

Jelasnya, untuk menyertai cabutan bertuah itu, pelanggan hanya perlu membeli sekurang-kurangnya satu mangkuk cendol durian Musang King di kedai tersebut dan menunjukkan resit sebagai bukti pembelian.

Mengulas lanjut, Muhammad Ariff Qayyum berkata, pada awalnya ganjaran itu ingin diberikan sebagai tanda terima kasih kepada individu terbabit apabila perniagaannya semakin maju sejak kejadian resit berharga RM114 untuk tiga mangkuk durian Musang King kedainya tular di laman sosial.

"Sejak gambar itu tular, pekerja kami tidak menang tangan melayan pelanggan yang datang untuk menikmati cendol durian Musang King, malah hasil jualan turut meningkat tiga kali ganda," katanya.

Pada Februari lalu, sekeping gambar tular dalam media sosial memaparkan resit pembelian tiga mangkuk cendol durian Musang King Raja Cendol Taming Sari berharga RM114 yang mengundang pelbagai reaksi netizen termasuk mendakwa harga tersebut terlalu mahal.

Pemiliknya bagaimanapun menjelaskan harga itu ekoran isi durian Musang King yang diletakkan di dalam cendol tersebut malah pihaknya juga telah memaparkan senarai harga bagi setiap menu cendol dijual antaranya Cendol Musang King (RM38), Durian Udang Merah (RM20), Durian D24 (RM20), Durian Kahwin (RM17) dan cendol biasa RM7. - K! ONLINE