KOMUNITI KITA

Koakademik Bahasa Melayu cungkil bakat pelajar

Koakademik Bahasa Melayu cungkil bakat pelajar


WAN MUNADI (belakang tengah) menunjukkan tanda bagus ketika bergambar bersama para pemenang pertandingan Koakademik Bahasa Melayu di Jengka, Pahang baru-baru ini.


CUNGKIL BAKAT. Kira-kira 100 pelajar melibatkan 52 buah sekolah rendah di daerah Maran, Pahang terlibat dalam pertandingan Koakademik Bahasa Melayu yang diadakan di sekolah Kebangsaan (SK) Felda Jengka 11 baru-baru ini.

Upacara penutup pertandingan itu disempurnakan oleh Ketua Eksekutif Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB), Datuk Wan Munadi Wan Mamat.

“Pertandingan itu bertujuan melahirkan pelajar yang mempunyai pelbagai kemahiran bagi melahirkan generasi cemerlang.

“Ia selari dengan hasrat Kementerian Pendidikan yang mahu pelajar mempunyai kemahiran tinggi dalam segala aspek dan bukan cemerlang dalam akademik semata-mata,” kata Wan Munadi.

SK Jengka 11 dinobatkan sebagai juara bagi kategori pantun manakala SK Bandar Pusat membolot kategori pidato. Johan bercerita tahap satu pula dimenangi SK Bukit Lada manakala SK Bandar Pusat memenangi kategori tahap dua.

Rencana Utama!»

Orang-Orang Drum Theatre pilihan juri

AKSI pasukan Orang-Orang Drum Theatre berjaya memukau barisan juri sehingga dinobatkan sebagai juara keseluruhan.

Stailo!»

Perlahankan bisnes sempena Ramadan

Bidang fesyen mula diceburi oleh Sharifah Shawati pada awal tahun 2016.

Varia!»

Jasa Jalan Persekutuan

JALAN PERSEKUTUAN dibina pada tahun 1880 menjadi tulang belakang sebagai jalan alternatif. sistem rangkaian jalan raya di negara ini sebelum terbinanya lebuh raya.

Process time in ms: 47