KESIHATAN

Makan kulit telur mampu legakan sakit tulang

Makan kulit telur mampu legakan sakit tulang


KULIT telur mengandungi 95 peratus kandungan kalsium yang baik untuk tulang. – Gambar hiasan


Selain dijadikan baja kompos, kulit telur juga mempunyai kebaikan pada kesihatan jika dimakan.

Menurut laporan Business Insider, sebanyak 150,000 tan kulit telur dibuang setiap tahun di Amerika Syarikat (AS), sehingga memaksa penyelidik menjalankan kajian untuk mengetahui manfaat kebaikan kulit telur.

Kajian yang dijalankan penyelidik dari Institut Penyelidikan Perubatan Kebangsaan AS mendapati, kulit telur mengandungi 95 peratus kalsium yang digunakan sebagai antasid untuk masalah pedih hulu hati, senak asid dan sakit perut.

Kulit pada sebiji telur mempunyai sekurang-kurangnya dua gram kandungan kalsium.

Cara penyediaan kulit telur adalah dengan merebusnya terlebih dahulu untuk membunuh bakteria berbahaya sebelum ia dibakar di dalam ketuhar selama 15 hingga 20 minit dengan suhu 93 darjah Celsius.

Kulit telur yang telah dibakar itu kemudiannya akan dihancurkan menjadi serbuk dan boleh dicampur ke dalam adunan roti, piza atau spageti.

Menurut kajian, kulit telur membantu melegakan kesakitan tulang terutama pada wanita yang menderita akibat osteoporosis.

Rencana Utama!»

Barang terbuang jadi sumber pendapatan

Uncle Chang’s Dive Lodge merupakan resort pertama melaksanakan inisiatif hijau di Pulau Mabul, Semporna, Sabah.

Process time in ms: 31