NEGARA

APMM tahan dua kapal asing

APMM tahan dua kapal asing


GAMBAR menunjukkan kapal MT Orca (kiri) dan MT Brama Ocean yang ditahan di selatan Tanjung Penyusop, Teluk Rumania, Kota Tinggi kelmarin.


JOHOR BAHRU – Dua buah kapal dagang asing ditahan Maritim Malaysia (APMM) di selatan Tanjung Penyusop, Teluk Rumania, Kota Tinggi dekat sini kelmarin.

Dalam kejadian pada pukul 7.30 petang itu, Kapal MT Orca dan MT Brama Ocean masing-masing tidak mempunyai insurans dan bersauh tanpa kebenaran.

Pengarah Maritim Da­erah 7 Tanjung Sedili, Kepten Maritim Amran Daud berkata, anggota-anggota APMM yang me­lakukan pemeriksaan mendapati kapal MT Orca yang berdaftar di Fiji itu gagal mengemukakan insurans perkapalan.

“Jika didapati bersalah, kapal berkenaan boleh didakwa di bawah Seksyen­ 361(6) Akta A1393 2011 Ordinan Perkapalan Saudagar (MSO) 1952.

“Kapal MT Brama Ocean yang berdaftar di Malabo pula melakukan kesalahan bersauh tanpa kebenaran Pengarah Jabatan Laut dan gagal memaklumkan ketibaan di perairan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rencana Utama!»

Jana 5 kilowatt kuasa hidroelektrik

SISTEM vorteks bergantung sepenuhnya kepada pusaran air sungai berbanding konsep kitaran kincir air yang terdapat pada empangan jana tenaga lain.

GenK»

Lahirkan artis seni muda berciri usahawan

MUHAMMAD AFIQ menggunakan bilik inkubator yang disediakan kepadanya untuk berkarya.

Varia!»

TeknologiVeggie Factory pertanian masa depan

Teknologi Veggie Factory yang terdapat di Taman Teknologi Malaysia, Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Process time in ms: 32