KESIHATAN

Menangis bantu kurangkan tekanan

Menangis bantu kurangkan tekanan


MENANGIS mampu menghilangkan tekanan seseorang.


MENANGIS tatkala menonton drama di kaca televisyen mahu pun panggung wayang dianggap sebagai satu perkara yang memalukan.

Lebih-lebih lagi jika kelakuan tersebut disedari oleh orang sekeliling.

Disebabkan itu, kebanyakan individu terpaksa menyorokkan perasaan tersebut tatkala menonton babak sedih yang ditayangkan.

Bagaimanapun, seorang pakar psikologi dari Universiti Oklahoma, Amerika Syarikat, Prof. Jennifer Barnes memberitahu, individu seharusnya tidak perlu berasa malu untuk meluahkan perasaan tersebut.

Ini kerana, secara psikologi, perasaan sedih yang dizahirkan dianggap sihat dan bagus untuk kesihatan tubuh seseorang.

“Menangis dapat membuatkan individu melepaskan ‘beban’ terpendam selain membantu mereka mengurangkan tekanan yang dihadapi.

“Bukan itu sahaja, ia juga membantu mengurangkan perasaan sepi selain meningkatkan kecerdasan mental seseorang. Bahkan, individu yang berada di dalam kelompok tersebut didapati lebih sensitif terhadap perasaan orang lain.

“Justeru itu, tidak menjadi satu kesalahan jika anda menangis tatkala menonton cerita yang ditayangkan,” ujarnya.

Horizon!»

Pengalaman indah belai, manjakan gajah

Dua ekor anak gajah ini melakonkan semula kejadian sebenar ibunya mati sebelum kedua-duanya ditangkap oleh Perhilitan dan ditempatkan di KECV.

Varia!»

Terminal Pukal Lekir beroperasi selama 24 jam

Kesibukan sering berlaku di pintu masuk LBT yang membekalkan arang batu ke Stesen Janakuasa Sultan Azlan Shah, Manjung, Perak.

Process time in ms: 31