NEGARA

Amah mangsa pemerdagangan orang diselamatkan

Amah mangsa pemerdagangan orang diselamatkan


JEYADEVI yang didakwa menjadi mangsa pemerdagangan orang dibawa keluar dari rumah majikannya di Petaling Jaya semalam.


PETALING JAYA – Seorang amah warga India diselamatkan daripada terus menjadi mangsa pemerdagangan orang dalam kejadian di sini semalam.

Wanita berkenaan, P. Jeyadevi, 47, dari Madurai, India diselamatkan oleh sebuah badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Malaysia Global Rescue Humanity selepas mendapat maklumat mengenai nasib yang menimpa mangsa.

Presidennya, T. Kamalanathan mendakwa, mangsa telah dipergunakan oleh seorang ejen pekerja warga asing sejak masuk ke negara ini Februari lalu menggunakan permit pekerja pembersihan.

“Mangsa tidak dibenarkan memegang gaji RM500 sebulan selain telah bertukar tangan kepada lima majikan sebelum diselamatkan. Selain ditipu, mangsa turut dipukul dengan tali pinggang oleh ejennya.

“Kesemua gaji itu diambil ejen kononnya untuk bayaran permit pembantu rumah. Ejen mengenakan yuran antara RM5,000 hingga RM6,500 kepada majikan sebelum membawa lari mangsa selepas bekerja selama dua hingga empat minggu,” dakwanya lagi ketika ditemui selepas membuat laporan di Balai Polis Sea Park di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rencana Utama!»

Ukiran kayu cerminan kisah nenek moyang

Samri mengambil masa antara tiga minggu hingga dua bulan untuk menyiapkan sesebuah karya.

GenK»

Pelajari kemahiran ikhtiar hidup

AKTIVITI penjelajahan hutan memberi peluang kepada peserta beriadah sambil melihat keindahan alam semula jadi yang terdapat di sekitar Hutan Lipur Sungai Tua.

Varia!»

Getaran simbolik karya Mad Anuar

MAD ANUAR mengambil masa hampir empat tahun untuk menyiapkan arca Perentas Ribut No. 18.

Process time in ms: 31