NEGARA

Tiada lagi lantikan automatik

Tiada lagi lantikan automatik


IDRIS menyampaikan Anugerah Emas Menteri Pendidikan kepada Nurul Syuhada Mat Hussin pada majlis Konvokesyen IPG Kementerian Pendidikan di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Kementerian Pendidikan merancang untuk memansuhkan jaminan jawatan sebagai guru tetap yang selama ini diberi secara automatik kepada guru-guru pelatih dari institut pendidikan guru (IPG) dan institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, langkah itu yang mungkin dilaksanakan secara berperingkat-peringkat bertujuan memastikan hanya guru pelatih yang benar-benar berkualiti dan berkelayakan ditawarkan untuk jawatan sebagai guru tetap di sekolah-sekolah.

Berdasarkan amalan, katanya, pada masa ini guru-guru pelatih dari IPG dan IPTA dijamin pelantikan mereka sebagai guru tanpa mengambil kira prestasi mereka.

"Pemilihan guru akan berbeza, kita perlu pilih yang terbaik untuk menjadi guru. Dengan itu dapat kita melahirkan masyarakat yang hebat kerana masa depan negara bergantung kepada mereka.

"Untuk menjadikan Malaysia hebat adalah melalui pendidikan," katanya selepas majlis Konvokesyen IPG Kementerian Pelajaran kali ketiga di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rencana Utama!»

Ukiran kayu cerminan kisah nenek moyang

Samri mengambil masa antara tiga minggu hingga dua bulan untuk menyiapkan sesebuah karya.

GenK»

Pelajari kemahiran ikhtiar hidup

AKTIVITI penjelajahan hutan memberi peluang kepada peserta beriadah sambil melihat keindahan alam semula jadi yang terdapat di sekitar Hutan Lipur Sungai Tua.

Varia!»

Getaran simbolik karya Mad Anuar

MAD ANUAR mengambil masa hampir empat tahun untuk menyiapkan arca Perentas Ribut No. 18.

Process time in ms: 47