TERKINI

Keadaan di Lahad Datu, Semporna terkawal

Keadaan di Lahad Datu, Semporna terkawal

08/03/2013 3:52am

KUALA LUMPUR — Suasana ketenteraman awam di sekitar pekan Lahad Datu dan Semporna semakin pulih semalam dengan trafik mulai sibuk dan premis perniagaan beroperasi seperti biasa.

Sekatan polis dan rondaan pasukan keselamatan di kedua-dua kawasan ini bagaimanapun masih diteruskan dan orang ramai sudah mula yakin dengan keadaan yang semakin terkawal.

Di Lahad Datu, walaupun premis perniagaan ditutup awal pada 7 petang, namun pengusaha kedai makan terus membuka perniagaan mereka sehingga ke tengah malam.

Tiga buah sekolah di daerah Lahad Datu yang ditutup sejak 1 Mac turut dibuka semua semalam selepas polis mengesahkan keadaan di daerah ini selamat dan terkawal.

Lapan sekolah lain bagaimanapun masih ditutup dan sekolah berkenaan ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Tambisan, SK Lok Buani, SK Fajar Harapan, SK Tanjung Labian, SK Sahabat 16, SK Sahabat 4, SK Cenderawasih dan Sekolah Menengah Kebangsaan Desa Kencana.

Bagaimanapun penduduk di Kampung Tanduo, Tanjung Labian, Tanjung Batu, Tanagian dan Sungai Bilis masih belum dibenarkan pulang dan masih ”berkampung” di Dewan Embara Budi dan Dewan Fajar Harapan, Lahad Datu.

Sambil mengharapkan pasukan keselamatan dapat menghapuskan saki-baki kumpulan itu dalam masa terdekat, Ketua Masyarakat Kampung Tanjung Labian Assaffal Alian, 48, berkata ada penduduk masih trauma dengan kejadian pencerobohan itu.

Namun kawalan yang ketat 24 jam yang dilaksanakan polis, tentera serta JPAM (Jabatan Pertahanan Awam) sedikit sebanyak meredakan ketakutan yang dialami mereka. — BERNAMA

Rencana Utama!»

Kaunselor bukan pakar motivasi

Tidak ramai memilih perkhidmatan kaunselor bertauliah kerana beranggapan mereka hanya diberi nasihat.

Stailo!»

Kostum bertatahkan 100,000 kristal

RUZAINI (kiri) dan Rizman (kanan) mengambil masa dua bulan untuk menyiapkan kostum yang bakal digayakan oleh Kiran.

Varia!»

Dodgeball JK1M ajak masyarakat lebih cergas

KUMPULAN Syamel berjaya menjadi juara dan pulang dengan wang tunai RM1,000 pada Kejohanan Dodgeball Selebriti dan Media baru-baru ini.

[email protected]!

Process time in ms: 31