NEGARA

Wanita paling ramai derma organ

Wanita paling ramai derma organ

LAM THYE (duduk) melihat pelajar Institut Pendidikan Guru Kota Bharu, Nur Athirah Aripin, 21, (kiri) mendaftar nama sebagai penderma organ di Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU – Golongan lelaki sepatutnya rasa tercabar untuk membantu mereka yang memerlukan bantuan pemindahan organ selepas statistik Pusat Sumber Transplan Nasional mendapati bahawa wanita yang lebih ramai menandatangani ikrar mendermakan anggota tubuh masing-masing dengan membabitkan 112,224 orang.

Jumlah itu membentuk 55 peratus daripada 205,478 penderma di seluruh negara dengan lelaki pula seramai 92,263 orang atau 45 peratus.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesedaran Awam Pendermaan Organ, Tan Sri Lee Lam Thye, berkata, selain angka yang besar dalam kalangan penderma wanita, pihaknya juga bangga dengan kesediaan belia berumur antara 25 hingga 35 tahun yang mewakili lebih 60 peratus daripada jumlah keseluruhan penderma.

“Ini adalah hasil daripada usaha kita menumpukan kempen di sekolah, kolej dan universiti seluruh negara bagi meningkatkan kesedaran golongan muda tentang kepentingan menderma organ.

“Golongan muda menjadi sasaran utama kempen dan kita berharap mereka bukan sahaja akan berminat untuk mendaftarkan diri sebagai pengikrar bahkan turut menyebarkan pula maklumat kepada masyarakat setempat,” katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rencana Utama!»

Di sebalik kisah kejayaan Felcra

Projek penanaman padi kini menjadi fokus Felcra untuk menjana pendapatan syarikat milik kerajaan itu.

Horizon!»

Pakej lengkap percutian bajet

Pengunjung boleh melihat pemandangan kawasan sekitar di puncak bukit yang turut menempatkan kincir angin.

Varia!»

Strategi terokai pasaran buku indie

BUKU-BUKU indie dalam genre yang pelbagai kini semakin mendapat tempat terutama dalam kalangan pembaca muda.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 32