NEGARA

Kerajaan Pusat tolak pengambilalihan Syabas

Kerajaan Pusat tolak pengambilalihan Syabas


LOJI Pembersihan Air Semenyih di Dengkil, Selangor ini adalah antara loji yang beroperasi ke paras maksimum bagi memenuhi permintaan air yang semakin meningkat.


PUTRAJAYA - Kerajaan Pusat melalui Jawatankuasa Kabinet Khas Mengenai Isu-isu Air Selangor menolak cadangan Kerajaan Negeri Selangor untuk mengambil alih pengurusan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas).

Menurut Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin (gambar kecil), pengambilalihan Syabas tidak boleh dilakukan kerana Kerajaan Negeri Selangor tidak mematuhi beberapa perkara dalam perjanjian konsesi seperti kenaikan tarif air dan pampasan.

"Walaupun ada klausa 32 dalam perjanjian konsesi, kerajaan negeri boleh ambil alih tetapi kita dapat nasihat ini tidak boleh dipertimbangkan kerana ada beberapa perkara yang substantif dan prosedur yang tidak dapat dipenuhi Kerajaan Negeri Selangor dan Syabas.

"Apa pun kita meminta pandangan muktamad daripada Peguam Negara dan Peguam Negara akan membuat keputusan muktamad dengan segera," katanya pada sidang media selepas jawatankuasa tersebut mengadakan pertemuan di sini semalam.

Turut hadir pada mesyuarat tersebut ialah Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Idris Jala.

Muhyiddin memberitahu, krisis air di Selangor kini berada dalam keadaan kritikal apabila lima daripada 34 buah loji rawatan air di negeri tersebut terpaksa mengeluarkan bekalan air terawat melebihi kapasiti sebenar.

Ikuti berita selanjutnya di akhbar Kosmo!

Rencana Utama!»

Kisah penghuni Wilayah Persekutuan

KETENANGAN di Putrajaya menyebabkan Abu Marshah setia menetap di situ sejak 14 tahun lalu.

Pemotoran!»

Mazda2 kini di Malaysia

Bahagian hadapan Mazda2 didominasikan dengan penggunaan gril bersaiz besar.

Varia!»

Sekolah pilihan ibu bapa

Rekod kecemerlangan sekolah terutama daripada aspek akademik antara faktor yang dipertimbangkan ibu bapa. – Gambar hiasan

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 47