TERKINI

50 produk, inovasi ciptaan politeknik dipatenkan

50 produk, inovasi ciptaan politeknik dipatenkan

29/06/2012 4:36pm

BUKIT MERTAJAM Sebanyak 50 produk penyelidikan dan penciptaan inovasi baharu yang dihasilkan oleh pensyarah serta pelajar politeknik di seluruh negara dipatenkan tahun ini.

Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Politeknik, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, Mejar (K) Md. Nor Yusof berkata, harta intelek dalam bentuk produk dan inovasi baharu itu akan ditawarkan kepada sektor swasta dan pengusaha untuk dikomersialkan.

"Tahun lepas sebanyak 20 produk telah dipatenkan dan sasaran kita pada tahun ini ialah sekurang-kurangnya 50 produk serta inovasi baharu dipatenkan tetapi sehingga enam bulan pertama ini, kita telah berjaya mencapai sasaran berkenaan.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan majlis penutup Seminar dan Pertandingan Bola Sepak Robot Persekutuan Bola Sepak Robot Antarabangsa (Fira) Malaysia 2012 di Politeknik Seberang Perai di sini, hari ini. BERNAMA

Rencana Utama!»

Ukiran kayu cerminan kisah nenek moyang

Samri mengambil masa antara tiga minggu hingga dua bulan untuk menyiapkan sesebuah karya.

GenK»

Pelajari kemahiran ikhtiar hidup

AKTIVITI penjelajahan hutan memberi peluang kepada peserta beriadah sambil melihat keindahan alam semula jadi yang terdapat di sekitar Hutan Lipur Sungai Tua.

Varia!»

Getaran simbolik karya Mad Anuar

MAD ANUAR mengambil masa hampir empat tahun untuk menyiapkan arca Perentas Ribut No. 18.

Process time in ms: 47