TERKINI

50 produk, inovasi ciptaan politeknik dipatenkan

50 produk, inovasi ciptaan politeknik dipatenkan

29/06/2012 4:36pm

BUKIT MERTAJAM Sebanyak 50 produk penyelidikan dan penciptaan inovasi baharu yang dihasilkan oleh pensyarah serta pelajar politeknik di seluruh negara dipatenkan tahun ini.

Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Politeknik, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, Mejar (K) Md. Nor Yusof berkata, harta intelek dalam bentuk produk dan inovasi baharu itu akan ditawarkan kepada sektor swasta dan pengusaha untuk dikomersialkan.

"Tahun lepas sebanyak 20 produk telah dipatenkan dan sasaran kita pada tahun ini ialah sekurang-kurangnya 50 produk serta inovasi baharu dipatenkan tetapi sehingga enam bulan pertama ini, kita telah berjaya mencapai sasaran berkenaan.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan majlis penutup Seminar dan Pertandingan Bola Sepak Robot Persekutuan Bola Sepak Robot Antarabangsa (Fira) Malaysia 2012 di Politeknik Seberang Perai di sini, hari ini. BERNAMA

Rencana Utama!»

Teruja sambut Aidilfitri di Malaysia

MUHAMMAD Rasyad, (kiri), Muhammad Adam (tengah) dan Zuhaira menyambut hari raya pertama bersama mualaf lain di Hidayah Centre Foundation sebelum berlepas ke Abu Dhabi pada hari raya kedua.

Process time in ms: 32