TERKINI

Ketamin: Warga India ke tali gantung

Ketamin: Warga India ke tali gantung

14/10/2011 6:06pm

SHAH ALAM - Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini menjatuhkan hukuman gantung sampai mati ke atas seorang jurujual peralatan elektrik warga India kerana mengedar 710 gram dadah jenis ketamin di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang pada Ogos tahun lepas.

Hakim Noor Azian Shaari menjatuhkan hukuman ke atas Abu Baker Siddiq Abdul Kader, 29, setelah mendapatinya bersalah di bawah Seksyen 39B (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

"Didapati keterangan orang kena tuduh (OKT) dalam pembelaan dirinya tidak munasabah, tidak logik dan tidak masuk akal serta tidak melampaui keraguan munasabah, katanya.

Hakim itu berkata, keterangan OKT bahawa dia tidak mengetahui mengenai beberapa paket plastik yang ditemui pada dirinya semasa ditangkap adalah semata-mata penafian, kata Noor Azian.

Pada perbicaraan hari ini Noor Azian juga menjatuhkan hukuman penjara setahun ke atas Abu Baker berkuat kuasa sejak dia ditangkap 6 Ogos tahun lepas dan berjalan serentak, setelah didapati bersalah atas dua pertuduhan di bawah Seksyen 9 (1) Akta Racun 1952.

Abu Baker dituduh memiliki 2.1 kg Methylephedrine dan 1.5 kg Ephedrine, kedua-dua jenis bahan disenarai di bawah Jadual Pertama Akta Racun 1952, di KLIA pada 6 Ogos tahun lepas.

Kesalahan di bawah Seksyen 9(1) Akta Racun 1952 boleh dihukum di bawah Seksyen 32 (2) Akta yang sama (Semakan 1989) dengan denda maksimum RM3,000 atau penjara maksimum tiga tahun.

Timbalan Pendakwaraya Wan Zuraida Wan Nawan meminta mahkamah mengenakan hukuman setimpal dengan pertuduhan kerana kesalahan membawa masuk racun ke Malaysia.

Peguambela tertuduh P.Visnuvarman merayu hukuman ringan ke atas anak guamnya kerana Abu Baker yang masih bujang mempunyai tanggungjawab terhadap keluarga di India dan ini adalah kesalahan pertama. - Bernama

Rencana Utama!»

Kita hanya ada 1,500 ekor tapir

Kurungan perlu dibersihkan setiap hari bagi memastikan tapir bebas daripada sebarang risiko dijangkiti penyakit.

Horizon!»

Cahaya memukau peneman larian

RIBUAN peserta daripada pelbagai peringkat umur mengambil bahagian dalam acara larian kali ini.

Varia!»

Keghairahan mengejar kejayaan akademik

PENDIDIKAN anak-anak merupakan perkara yang sangat penting bagi setiap ibu bapa. Gambar hiasan

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 46